Bănci și Asigurări

Bancherii nu au găsit bani în conturi pentru a deconta bilete la ordin de 1 mld. lei în februarie

Bancherii nu au găsit bani în conturi pentru a deconta...

Autor: Ciprian Botea

23.03.2015, 00:08 811

Acesta este al patrulea cel mai mare nivel lunar consemnat vreodată de refuzurile la plată şi vine în mod surprinzător după ce în ianuarie fusese atins un minim al ultimilor şapte ani.

Băncile au refuzat luna trecută decontarea de cecuri şi bilete la ordin de peste un miliard de lei, cu 53% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, pentru că nu au găsit suficiente lichidităţi în conturile firmelor care au emis respectivele instrumente de plată, arată datele BNR.

Sumele refuzate la plată în februarie au atins al patrulea cel mai mare nivel lunar consemnat vreodată şi un maxim al ultimului an şi jumătate. Pragul de un miliard de lei a fost depăşit de şapte ori şi doar după izbucnirea crizei financiare la finalul anului 2008.

Fenomenul refuzurilor la plată a luat amploare în perioada de criză, din cauza scăderii veniturilor companiilor şi valului uriaş de insolvenţe. Specialiştii BNR au indicat ca o sursă a problemelor şi numeroasele cazuri de litigii în instanţă, care au dus în unele cazuri la impunerea de sechestru pe conturile firmelor, astfel că în aceste situaţii băncile nu au putut efectua plăţile chiar dacă ar fi existat lichidităţile necesare.

Situaţia de luna trecută este surprinzătoare în condiţiile în care ianuarie marcase o revenire a sumelor refuzate la plată la nivelul de dinaintea pe­rioadei de criză. Băn­cile refuzaseră la plată cecuri şi bilete la ordin de 298 milioane de lei în ianuarie, adică un minim al ultimilor şapte ani. Dinamica din ianuarie părea să fie în concordanţă cu ceilalţi indicatori, cum ar fi exporturile sau creşterea economică.

Biletele la ordin şi cecurile sunt utilizate în cazul tranzacţiilor cu mărfuri dintre companii, plăţile în numerar fiind foarte rare. Cumpă­rătorii emit bilete la ordin prin care se angajează să efectueze plata la o dată ulterioră. La scadenţă, deţinătorul biletului se prezintă la bancă, iar aceasta onorează sau refuză plata în funcţie de sumele disponibile în contul emitentului. Problemele din perioada de criză au determinat unele companii să nu mai accepte decât livrarea de mărfuri cu plata cash, chiar dacă astfel riscă să piardă business.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO