Bănci și Asigurări

Bancherii nu au mai redus marjele după ce clienţii au început din nou să ceară credite

Bancherii nu au mai redus marjele după ce clienţii au început din nou să ceară credite

Autor: Anelis Baciu

18.01.2016, 00:08 729

Marja de dobândă (diferenţa dintre nivelul la credite şi depozite noi) se situa în noiembrie la puţin peste 4%, nivel vizibil redus faţă de 2013, când marja ajungea la 6%. Însă, declinul dobânzilor la credite a fost determinat de ieftinirea leilor pe piaţa interbancară (reducerea indicelui Robor) şi nu de îngustarea marjelor fixe de către bănci.

Sistemul bancar afişa la nivelul lunii noiembrie a anului trecut o rată medie a dobânzii la cre­ditele noi în lei acordate popu­laţiei şi companiilor de 5,5% pe an, cu 0,9 puncte procentuale sub nivelul cu care a deschis anul, în timp ce bonificaţiile oferite deponenţilor au ajuns la 1% pe an, arată datele agregate ale BNR. Dobânzile plătite la depozite s-au redus cu mai mult de 0,6 puncte procen­tuale pe parcursul anului trecut.

Majoritatea băncilor au ajustat nivelul dobânzilor în luna noiembrie în con­cordanţă cu evoluţia costului finanţării pe piaţa interbancară. Nivelul mediu al dobânzii Robor la 3 luni a fost de 1,1% pe an în luna noiembrie, în scădere de la 1,4% pe an în luna septembrie, la ultima rundă de actualizare a dobânzilor.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO