Bănci și Asigurări

Bancherii nu mai au nevoie de bani de la BNR. Dar ce vor face cu lichiditatea?

Bancherii nu mai au nevoie de bani de la BNR. Dar ce vor...

Autor: Ciprian Botea

15.10.2013, 21:40 1172

Lichiditatea din sistemul bancar s-a echilibrat în septembrie, iar băncile nu au mai mers la BNR să împrumute lei prin operaţiunile repo, astfel că stocul mediu zilnic al acestor finanţări a scăzut luna trecută la un minim al ultimilor doi ani, de 10 milioane de lei, potrivit datelor BNR.

Banca centrală a organizat o singură licitaţie repo în luna septembrie, când o bancă a împrumutat 300 de milioane de lei, după patru săptămâni fără nicio astfel de operaţiune. Nici în luna octombrie nu a avut loc nicio licitaţie repo pe fondul îmbunătăţirii lichidităţii din piaţă, situaţie reflectată şi de scăderea dobânzilor pe piaţa monetară la minime record.

„Lichiditatea din piaţă se va îmbunătăţi în continuare în condiţiile în care este de aşteptat ca deficitul bugetar să crească în trimestrul al patrulea”, consideră Vlad Muscalu, economistul-şef al ING Bank.

Rămâne de văzut ce vor face băncile cu atâta lichiditate în condiţiile în care cererea de credite rămâne slabă. O soluţie găsită de bancheri în perioada de criză a fost reprezentată de plasamentele în titluri de stat şi în depozite pe o zi la BNR. Randamentele titlurilor de stat sunt în scădere şi la fel şi dobânzile plătite de BNR la facilitatea de depozit pe o zi.

WikiZF: Profilul companiei ING Bank

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 16.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO