Bănci și Asigurări

Bancherii: O criza de lichiditate ar afecta mai ales bancile locale

Bancherii: O criza de lichiditate ar afecta mai ales bancile locale

Click pentru imaginea marita

09.04.2008, 19:54 20

Problemele de lichiditate ar putea fi mai mari in perioada urmatoare in cazul bancilor locale, considera Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank.
"Situatia este serioasa. Nu cred ca este doar problema bancilor comerciale, ci este o problema a sistemului. ING are propria strategie in cazul unei crize de lichiditate, insa n-o sa apelam la BNR, pentru ca ne sustine Amsterdamul daca ar fi nevoie."
Si Rasvan Radu, presedintele executiv al UniCredit Tiriac, afirma ca banca sa are suficiente lichiditati in lei, pentru ca majoritatea creditelor inca sunt acordate doar in valuta, iar pentru finantari in euro se adreseaza de fiecare data grupului.
"Nu am fi afectati decat daca ar aparea o lipsa mare de lichiditate si piata practic nu ar mai functiona."
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a remarcat insa ca piata a preluat mai rapid ultimele semnale date prin majorarea dobanzii de politica monetara comparativ cu anii trecuti, cand accentul cadea pe alinierea dobanzilor la credite si intr-o masura mai mica la depozite.
"Cat timp am fost in pozitia de debitori fata de sistem, dobanda avea canale de transmitere in piata foarte greoaie. Bancherii s-au razgandit acum."
Teoretic, rezervele minime obligatorii la lei pot constitui o sursa-tampon de lichiditate pentru sistem, insa BNR nu a mai dat recent vreun semn cum ca ar lua in considerare o reducere a nivelului acestora, dupa ce anul trecut, cand inflatia scadea rapid, vehiculase ideea de mai multe ori.
"Va veni ziua in care rezervele minime vor scadea, insa ar trebui ca BNR sa fie intr-o ureche sa faca asta inainte de a deveni creditor net in sistem si a putea ramane pe aceasta pozitie si dupa reducerea RMO", comenteaza Eugen Radulescu, consilier al guvernatorului BNR.
El afirma ca scaderea volumului net al lichiditatilor atrase de BNR a facut ca nivelul costurilor pentru banca centrala - care era sub forma de emisiune monetara - sa scada. "Daca nu mai faci emisiune monetara sa-ti platesti politica, reintri in jocul de pe piata. BNR are perspectiva de a deveni creditor net in sistem."
Conform proiectului de modificare a normelor privind lichiditatea bancilor, institutiile de credit trebuie sa stabileasca strategia in domeniul administrarii riscului de lichiditate, "strategie care va fi aprobata si revizuita la orice modificare a conditiilor mediului in care acestea isi desfasoara activitatea".
Misu Negritoiu remarca diferenta foarte mare dintre dobanzile oferite deja de unele banci pentru a atrage resurse in lei si "preturile pietei".
"N-am mai vazut asa ceva de ani de zile, in conditiile in care benchmarkurile pietei nu functioneaza."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO