Bănci și Asigurări

Bancherii recuperează mai puţin din ipotecarele în default

Bancherii recuperează mai puţin din ipotecarele în...

Autor: Anelis Baciu

11.09.2014, 00:05 314
Băncile recuperează în medie 75% din valoarea creanţei la creditele imobliare la care clienţii nu mai plătesc ratele, restul fiind pierdere, în timp ce la creditele de consum garantate cu ipotecă rata de recuperare a ajuns la 65%, arată un sondaj realizat de BNR.
 
Comparativ cu sondajul anterior, din luna mai, estimările privind recuperarea creanţelor s-au diminuat cu cinci puncte procentuale în cazul creditelor imobiliare şi cu zece puncte procentuale în cazul creditelor de consum garantate cu ipotecă.
 
Estimarea privind gradul de recuperare a creditelor imobiliare fusese mult timp la un nivel constant de 80%. Bancherii şi-au dat însă seama că aşteptările lor erau prea optimiste când au început să vândă ipotecare aflate în default către firmele specializate în recuperarea de creanţe.
 
O piaţă a vânzărilor de credite ipotecare neperformante s-a format abia anul acesta, în condiţiile în care anterior bancherii erau destul de rigizi în negocierea vânzărilor de credite ipotecare către recuperatorii de creanţe. Piaţa recuperărilor de creanţe era concentrată exclusiv în zona finanţărilor de consum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO