Bănci și Asigurări

Bancherii se grabesc sa taie dobanzile dupa semnalul BNR. Dar mai intai la depozite.

Bancherii se grabesc sa taie dobanzile dupa semnalul BNR. Dar mai intai la depozite.
04.02.2010, 23:05 27

Grecii de la Alpha Bank si cei de la Banca Romaneasca (filialalocala a National Bank of Greece) au fost primii care au reactionatla semnalul transmis marti de BNR prin reducerea dobanzii-cheie la7% pe an, taind dobanzile la depozite, dar si la creditele inlei. 

Si la Volksbank dobanzile au coborat la 9,5% la depozitele pe oluna, respectiv la 7,75% pentru depunerile pe trei si sase luni.Piraeus Bank si RBS au redus de asemenea dobanzile, astfel ca doarMillennium mai ofera o dobanda de 10% pe an la depozitele pe treiluni.

Piata arata ca reactioneaza mult mai rapid decat in trecut lasemnalele de politica monetara. Bancherii explica aceasta repliererapida prin anticipatiile create de BNR privind continuareatendintei de scadere a ratei-cheie, dar si prin conditiile de pepiata monetara, unde dobanzile au scazut spre 5% pe an, inconditiile in care Banca Nationala se asigura ca oferta de lei estemereu suficienta.

"Intrucat semnalele date de BNR sunt foarte clare privinddirectia dobanzilor, sunt de asteptat reactii rapide si ample.Dobanzi peste 9% pe an la depozite nu isi au justificarea in piata.Cum pe piata inca sunt cotatii pe multe produse de baza la 9% sichiar mai mult, e de asteptat ca reducerea sa fie de circa un punctprocentual", spune Sorin Mititelu, director Dezvoltare afaceri siproduse retail la BCR.

Banca Romaneasca a facut un pas hotarat, coborand dobanda debaza la lei cu doua puncte, pana la 9,38% pe an. Acest indicatoreste luat in calcul la stabilirea costului creditelor de nevoipersonale cu sau fara garantii, banca adaugand marje de trei panala sase puncte procentuale. Astfel, acum dobanzile la creditele denevoi personale sunt de 12,38% pe an (la cele cu garantii reale) side 15,38% pe an, la cele fara garantii.

"Noile rate de dobanda pentru creditele de consum au fostmodificate tinand conte de evolutia pietei si a indicilor dereferinta", spune Lakis Couninis, director executiv retail la BancaRomaneasca. Banca a redus si dobanzile la depozite, astfel ca lalei sunt intre 6,5% si 10% pe an.

Alpha Bank a taiat pana la trei sferturi de punct procentual dindobanzile platite la depozitele in lei ale clientilor individuali,astfel ca acum sunt cuprinse intre 8,5% si 9,25% pe an. Pe de altaparte, analistii subliniaza ca incertitudinile legate de niveluldobanzilor pe piata interbancara fac ca bancile sa fie reticentefata de o ajustare foarte rapida a dobanzilor fata de clienti, maiales la credite.

"Utilizarea termenului «adecvat» in loc de «ferm» pentrumanagementul lichiditatilor si ultimele operatiuni ale banciicentrale arata clar ca vom vedea o volatilitate mai mare adobanzilor. Asta nu inseamna ca vor merge doar in jos. Daca BNR vavedea ca acesti lei lasati in piata vor merge in altceva decatcreditare, respectiv in presiuni pe curs, isi va schimba din noutactica", spune Catalina Molnar, senior economist al RBS BankRomania. Astfel, desi BNR cerea bancilor sa intre cu dobanzile ladepozite sub nivelul ratei de politica monetara, acestea s-ar puteasa fie reticente. De altfel, pe piata inca persista diferente mariintre dobanzile platite de banci, unii jucatori fiind in continuareconcentrati pe atragerea de lichiditati. NicolaieAlexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING, se asteapta deasemenea la o volatilitate ridicata a dobanzilor pe piatainterbancara in perioada urmatoare.

"Avand in vedere ca BNR a taiat doar jumatate de punctprocentual din dobanda-cheie, probabil ca presiunile de apreciere aleului se vor mentine datorita perceptiei pozitive asupra Romaniei.Cum urmatoarea sedinta de politica monetara a BNR va fi probabil lasfarsitul lui martie, BNR ar putea fi nevoita sa intervina pentru atempera intarirea leului", spune Chidesciuc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO