Bănci și Asigurări

Bancherii şi-au făcut studiu privind impactul sectorului bancar în creşterea economică

Bancherii şi-au făcut studiu privind impactul...

Autor: Liviu Popescu

28.04.2015, 00:00 141
Consiliul Patronatelor Bancare (CPBR), organizaţie care reuneşte şase bănci locale, va prezenta săptămâna viitoare un studiu realizat de compania de audit şi consultanţă Deloitte privind situaţia sectorului bancar local prin prisma contribuţiei instituţiilor de credit la creşterea economică şi la potenţialul de creştere profitabilă în următorii ani. Studiul privind impactul în economie al sectorului bancar vine însă într-un moment în care creditarea se prăbuşeşte de aproape şase ani, iar bancherii se plâng că nu găsesc suficientă cerere solvabilă şi nu vor să-şi asume riscuri în economie. Sectorul bancar, care finanţează în proporţie de 90% economia, avea la finele anului trecut active bancare de 364 miliarde de lei (circa 80 mld. euro) şi a înregistrat pierderi de 4,4 miliarde de lei în 2014.
 
Băncile au fost afectate în ultimii ani de creşterea costurilor cu provizioanele făcute în contul creditelor care au înregistrat probleme la plata ratelor. Totodată, curăţarea bilanţurilor de neperformante s-a reflectat şi în scăderea portofoliului de credite. Dinamica anuală a împrumuturilor acordate sectorului privat a rămas în teritoriu negativ pe fondul reducerii stocului de credite în valută. Deloitte a finalizat recent şi un studiu privind contribuţia leasingului financiar în economie, studiu care a fost efectuat la solicitarea Asociaţiei Societăţilor Financiare (ALB). Concluziile acestui studiu au fost prezentate săptămâna trecută.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO