Bănci și Asigurări

Bancherii şi-au îmbunătăţit prognozele de creştere economică pentru acest an până la 2,7-3%

Bancherii şi-au îmbunătăţit prognozele de creştere...

Autor: Andra Oprescu

24.03.2015, 00:08 550

BCR, Raiffeisen Bank şi UniCredit Tiriac Bank şi-au îm­bu­nă­tăţit în ultima lună prognozele de creştere economică pentru acest an, având ca motivaţie condiţiile macroeconomice favorabile. Majoritatea băncilor estimează un avans de 2,7-3% pentru 2015.

UniCredit şi-a revizuit prognoza de  creştere economică pentru 2015 de la 2,5% la 2,7%, BCR de la 2,2% la 2,8%, iar Raiffeisen de la 2,7% la 3%.

BCR şi-a îmbunătăţit prognoza săptă­mâna trecută, în special ca urmare a anticipării creşterii consumului privat. Consumul gospodăriilor populaţiei ar putea avansa cu 3,2% în termeni reali în 2015 faţă de nivelul de 2,3% estimat anterior.

„Inflaţia foarte scăzută, îmbunătăţirile modeste pe segmentul privat al pieţei muncii şi orientarea guvernului către cheltuieli sociale şi de personal sunt principalele elemente care susţin scenariul nostru referitor la un consum privat mai puternic în 2015“, se arată într-un raport al băncii.

BCR avea anterior acestei revizuiri una dintre cele mai conservatoare prognoze pentru economia românească, majoritatea estimărilor analiştilor băncilor locale fiind peste nivelul de 2,2%. Si pentru 2016 prognoza BCR a fost revizuită de la 2,7% la 3%. Noua prognoză a BCR ar putea totuşi să nu se adeverească din cauza unei posibile perioade prelungite de reducere a investiţi­ilor publice. Pe de altă parte, există şi posibilitatea unei performanţe mai bune decât cea estimată, ca urmare a efectelor programului de relaxare cantitativă derulat de BCE, care ar putea duce la creşterea investiţiilor private, explică economiştii BCR.

UniCredit Tiriac Bank estimează  un avans al PIB de 2,7% în 2015, iar analiştii băncii nu exclud chiar o creştere mai mare şi spun că economia „ar putea să surprindă pozitiv în contextul unei revigorări a consumului privat şi relansării exporturilor“. Anterior, creşterea economică pentru acest an era estimată la 2,5%.

„Încrederea consumatorilor şi-a revenit, atingând nivelul maxim al ultimilor 6 ani în T4 2014, datorită combinaţiei a doi factori: creşterea salariului real (estimată la 4% an la an în 2015, în contextul unor aşteptări inflaţioniste reduse) şi relansarea creditării în lei a populaţiei“, se menţionează în raportul trimestrial al UniCredit Ţiriac Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO