Bănci și Asigurări

Bancherii şi-au luat gândul de la credite de 1,2 mld. euro acordate populaţiei

Bancherii şi-au luat gândul de la credite de 1,2 mld. euro acordate populaţiei

Autor: Ciprian Botea

13.02.2012, 00:07 2305

Credite de peste 5,4 miliarde de lei (1,2 mld. euro) aveau întârzieri la plată mai mari de 90 de zile, fiind trecute de bănci în categoria pierdere, ceea ce înseamnă că şansele de recuperare a acestora sunt aproape nule.

Volumul total al restanţelor acumulate de populaţie la plata ratelor la credite s-a apropiat de 7,5 miliarde de lei (1,7 mld. euro) la sfârşitul anului trecut, fiind în creştere cu 36% faţă de aceeaşi perioadă din 2010, arată datele BNR.

Saltul înregistrat în decembrie a fost de circa 100 milioane lei (23 mil. euro), adică sub media lunară din 2011, în contextul în care presiunea pe portofoliile în lei s-a diminuat în ultima lună a anului, dar restanţele la valută au continuat să crească.

Cele mai optimiste estimări ale bancherilor indică o reducere vizibilă a presiunii pe portofoliile de credite după jumătatea acestui an, în condiţiile în care economia dă semne firave de revenire şi este de aşteptat ca acestea să se transmită în comportamentul de plată al clienţilor cu o oarecare întârziere.

Cea mai mare pondere a restan­ţelor se înregistrează în continuare la cre­ditele în lei, sumele întârziate la plată mai mult de 30 de zile totalizând 3 mld. lei (700 mil. euro), respectiv 8,6% din creditele în lei contractate de populaţie.

Restanţele la creditele în lei s-au menţinut la un nivel relativ constant în ultima jumătate de an, după ce la începutul crizei finanţările în monedă locală, cele mai multe fiind împrumuturi fără garanţii, au avansat rapid. Creditele în euro care înregistrează întârzieri la plată vin însă puternic din urmă, soldul acestora depăşind 2,9 miliarde de lei (670 mil. euro), fiind în creştere cu 50% faţă de sfârşitul lunii decembrie 2010.

Cel mai rapid ritm de creştere a fost consemnat însă de restanţele la creditele în franci elveţieni, care au urcat la echivalentul a 1,47 miliarde de lei (340 mil. euro) în decembrie, cu 78% peste nivelul de la sfârşitul anului 2010.

Clienţii cu credite în franci elveţieni au fost afectaţi puternic de aprecierea francului elveţian în perioada de criză. Multe credite s-au vândut în 2006-2007, când cursul era de 2,2 lei/franc, respectiv cu 50% sub nivelul actual.

Avansul puternic al restanţelor la creditele în valută reflectă probleme în creştere cu creditele ipotecare de valori mari, afirmaţie susţinută şi de creşterea constantă a restanţei medii. Valoarea medie a unei restanţe a urcat de la 5.200 de lei în decembrie 2010 la peste 7.600 de lei la sfârşitul anului trecut.

Clienţii cu credite garantate au avut mult timp un comportament de plată bun, creditele de consum acordate după criterii relaxate în trecut au fost primele afectate. Numărul restanţierilor a scă­zut treptat pe parcursul ultimului an, ajungând la aproximativ 690.000 de per­soane. Totodată, numărul restan­ţe­lor a coborât în decembrie sub pragul de 1 milion şi a ajuns la 977.000 de restanţe.

Aceasta arată că sunt încă mulţi clienţi care au luat credite de la două sau trei bănci şi au încetat să-şi plă­tească ratele. Situaţia este frecventă mai ales în cazul creditelor de consum, unde şi fenomenul fraudei luase o amploare îngrijorătoare în anii de boom economic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO