Bănci și Asigurări

Bancherii stau pe un munte de depozite, dar au redus creditarea cu 6 mld. lei în ultimul an

Bancherii stau pe un munte de depozite, dar au redus...

Autor: Liviu Popescu

24.12.2014, 00:08 765

Băncile aveau la finalul lunii noiembrie un portofoliu de credite acordate populaţiei şi companiilor de circa 214 miliarde de lei (echivalentul a 48 mld. euro), în scădere cu 2,7% faţă de perioada similară a anului trecut. Stocul de credite a scăzut cu circa 6 miliarde de lei în ultimul an, potrivit datelor BNR.

Declinul vine în condiţiile în care băncile nu reuşesc să vândă suficiente finanţări în monedă naţională pentru a compensa subţierea bi­lanţurilor de credite în valută. De asemenea, stocul de credite este afectat de procesul de curăţare a bilanţurilor de credite neperformante.

„Anul acesta, dinamica creditului ne­guvernamental a fost influenţată de factori precum declinul costurilor de finanţare (aflat la minime istorice), procesul de ajustare din sectorul bancar şi scăderea investiţiilor productive în economie. Previzionăm o creştere a creditului cu 2% anul viitor şi cu 5% în 2016“, scrie într-un raport al Băncii Transilvania, semnat de Andrei Rădulescu, senior economist al băncii.

Creditele în valută au însumat 120 miliarde de lei (27 mld. euro) la finalul lunii trecute, în timp ce stocul creditelor acordate de ban­cheri în monedă naţională a fost de 94 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO