Bănci și Asigurări

Bancherii strang surubul la creditul de consum

Bancherii strang surubul la creditul de consum

Foto: Silviu Matei

03.11.2009, 23:34 29

BCR, cea mai mare banca locala, mai vinde credite de consum faragarantii pe perioade lungi, de pana la zece ani, doar clientilor cucare are deja o colaborare istorica si care au dovedit seriozitatela plata ratelor. In schimb, cei aflati la prima relatie cu bancaprimesc credite pe cel mult cinci ani si trebuie sa suporte odobanda mai mare.
Aceasta nu este insa singura modificare operata de BCR. Creditelede consum negarantate sunt oferite acum doar la dobanda fixa,astfel incat clientul sa stie de la bun inceput cat va fi rata petoata perioada de rambursare. La creditele ipotecare, banca percepedobanzi mai mari pe masura ce perioada de rambursare creste sau incazul in care clientul doreste sa vina cu un avans mai mic.Oficialii bancii nu au putut fi contactati pentru a comenta acesteinformatii.
BCR a ajustat regimul de acordare a creditelor de consum inconditiile in care aceasta categorie de imprumuturi a antrenat celemai multe credite neperformante, mai ales in cazul finantariloracordate in lei si fara garantii ipotecare.
De altfel, creditul de consum - vedeta care a sustinut expansiuneapietei de retail in anii de boom- a devenit acum mult mai greu deaccesat, sau chiar a disparut din oferta unor banci. Jucatoriprecum Bank Leumi, OTP Bank sau MKB Romexterra au renuntat inca din2007 sau 2008 sa mai vanda astfel de credite, dupa ce s-audemonstrat destul de riscante.
Si alti jucatori de top precum BRD sau Raiffeisen s-au reorientat,mergand preponderent pe dobanzi fixe la creditele de consum. Deexemplu, creditul Economic de la Raiffeisen Bank vine doar cu odobanda fixa de 16,5% pe an si cu un comision de administrare careajunge pana la o cincime din rata lunara. Pentru un credit de15.000 de lei contractat pentru o perioada de patru ani, ratalunara este de 526 de lei, dintre care 97 de lei reprezintacomisionul de gestiune, potrivit datelor disponibile pe site-ulinstitutiei de credit.
Si in cazul BRD, creditele in lei vin cu dobanzi fixe de 11% pe an,costul anual efectiv al unui astfel de imprumut fiind de 17,96%.Pentru un credit de 15.000 de lei contractat pe patru ani primarata este de 440 de lei, conform datelor furnizate de calculatorulon-line de pe site-ul institutiei. Banca percepe un comision deacordare de 2,5% din valoarea creditului si un comision lunar degestiune de 0,35% din soldul ramas.
Grecii de la Banca Romaneasca au, de asemenea, in plan sa relansezecreditele de consum negarantate, orientandu-se tot spre perioademai scurte de rambursare, iar in paralel le vor cere clientilor sadeclare scopul pentru care contracteaza imprumutul.
Datele BNR arata ca cele mai mari probleme sunt la creditele inlei, care genereaza 63% din restantele populatiei, cu un volum de1,4 miliarde de lei (334 de milioane de euro). Restantele la plataratelor la creditele in euro sunt la jumatate fata de cele la lei,cu un sold de 167 de milioane de euro.
La BCR, dobanda pentru un credit de consum fara garantii pornestede la 11,95% pe an, pentru o perioada de rambursare de doi ani,pentru clientii care au istoric cu banca. Pentru cei care se aflala primul credit de la BCR, dobanda este de 14% pe an.
La creditele in euro situatia este similara. Un client care nu areistoric cu banca plateste o dobanda de 13,25% pe an, la un imprumutrambursabil in cel mult cinci ani. In schimb, un client care areistoric plateste doar 10,75% pe an, iar perioada de rambursarepoate ajunge la zece ani.

Conditii mai severe si la creditele pentrulocuinte
La creditele ipotecare, dobanda standard practicata de BCR semajoreaza cu 0,2 puncte procentuale daca avansul clientului estecuprins intre 10% si 25%, respectiv cu 0,4 puncte procentuale dacaavansul este mai mic de 10%. BCR vinde credite ipotecare in euro cudobanda fixa pe toata perioada, nivelul fiind de 9,25% pe an pentruun termen de rambursare de cel mult zece ani, dupa care urcatreptat pe masura ce termenul se prelungeste. Astfel, pentru uncredit rambursabil in 30 de ani, dobanda ajunge la 11% pe an.
La lei banca ofera dobanda fixa pentru cel mult cinci ani, la unnivel de 14,5% pe an. Dobanzile variabile sunt calculate in functiede indicatorii pietelor monetare, Robor pentru lei si Euriborpentru euro.
Nivelul Robor luat in calcul pentru luna noiembrie este de 10,39%pe an, cu aproximativ un punct peste cel din octombrie. La acestiindicatori banca aplica o marja proprie de 2,5 puncte la lei si 6,5puncte la euro, pentru care dobanda de pornire este EURIBOR la saseluni, adica 1,004% pentru luna noiembrie. Aceasta a scazut usorfata de octombrie, cand s-a situat la 1016%.

Urca din nou dobanzile la depozitele inlei?

RBS Bank - in mod traditional una dintre bancile cele maiconservatoare in stabilirea dobanzilor la depozitele in lei pentrupersoane fizice - ofera de luna aceasta 10,25% pe an la depunerilepe trei luni, in timp ce dobanda la o luna a urcat la 10%. Inultima perioada majoritatea bancilor au coborat dobanzile la leisub pragul de 10%, preocupate de reducerea costurilor cu resurseleatrase si de consolidarea marjelor de dobanda. Oficialii RBS afirmaca dobanda de 10,25% face parte dintr-o campanie promotionala, faraa considera ca astfel ar duce o politica de pret agresiva. Certeste ca dobanzile pe piata monetara interbancara s-au reasezatpeste nivelul de 10%, iar presiunea ar putea creste in conditiilein care statul va avea nevoie sa imprumute mai mult de pe piatainterna.

Cum isi ajusteaza BCR oferta de credite deconsum

  • Clientii care nu au istoric cu banca nu pot lua imprumut faragarantii pe mai mult de cinci ani (maximum 7 ani la creditul auto)si platesc dobanzi cu pana la 1,5 puncte procentuale mai mari
  • Clientii care au istoric cu banca pot lua credit de consum faragarantii pe cel mult 10 ani
  • Dobanda este fixa pentru toate creditele de consum faragarantii
  • Creditele de consum in lei cu dobanda variabila sunt mai scumpecu aproape un punct fata de octombrie din cauza cresterii rateiROBOR la 6 luni

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO