Bănci și Asigurări

Bancherii taie dobânzile la credite, însă într-un ritm mult mai lent decât reduc bonificaţiile la depozite

Bancherii taie dobânzile la credite, însă într-un...

Autor: Liviu Popescu

18.12.2015, 00:05 879

Doar două bănci afişează în prezent dobânzi de o singură cifră la creditele de consum de 10.000 de lei contractate pe o perioadă de cinci ani, bancherii fiind reticienţi să taie costurile împrumuturilor în acelaşi ritm în care reduc bonificaţiile la depozite.

Banca Românească, un jucător de talie medie cu acţionariat grecesc, şi CEC Bank, care se află pe locul cinci în sistemul bancar după active, afişează în prezent cele mai mici dobânzi pentru un credit de consum de 10.000 de lei (echivalentul a 2.200 de euro) contractat pe o perioadă de cinci ani.

Astfel, în cazul unui îm­prumut de consum de la Ban­ca Românească, do­bân­da anuală efectivă este de 9%, iar costul total al îm­prumutului pe care cli­entul îl va achita după cinci ani este de 12.370 de lei. Rata lunară va afi astfel de 206 lei, potrivit datelor agre­gate de por­talul financiar conso.ro.

CEC Bank afişează o dobândă anuală efectivă de 9,65% pe an, iar suma totală pe care clientul va trebui să o scoată din buzunar după cinci ani este de 12.530 de lei. Debitorul va trebui să achite lunar 209 lei.

Dobânzile la împrumuturi s-au redus în ultima perioadă, determinant pentru această evoluţie fiind programul de relaxare monetară derulat de BNR. Însă chiar dacă acestea s-au situat pe o pantă descendentă, bancherii au reacţionat şi au redus în paralel, cu un ritm mai accentuat, bonificaţiile pe care le plătesc la depozite.

Dobânda medie pentru împrumuturile noi în lei pentru populaţie era la finele lunii octombrie de 7%, în scădere cu un punct procentual, respectiv 12% faţă de aceeaşi lună din 2014, în timp ce bonificaţiile oferite la depozite s-au redus în acelaşi interval cu 1,4 puncte procentuale, la 3,1% pe an.

Astfel marja de câştig (diferenţa dintre dobânda la credite şi cea de la depozite) a crescut la 5,4 puncte procentuale.

Bancherii, în goana după clienţii care doresc un împrumut de consum, au aruncat din nou în luptă, ca în vremea de boom a economiei, „creditele cu buletinul“, împrumuturi pe care le pot acorda în baza unui parteneriat cu Fiscul fără a mai fi necesară adeverinţa de venit. Astfel, bancherii se laudă că pot acorda împrumuturi de consum, despre care analiştii spun că aduc cel mai repede câştiguri băncilor şi îşi pot astfel reface portofoliile erodate de criză, chiar şi într-un sfert de oră dacă debitorul se prezintă în sucursală cu cartea de identitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO