Bănci și Asigurări

Bancherii tin cu dintii de marjele de dobanda

09.03.2010, 23:07 21

Marjele de castig din dobanzile la creditele si depozitele noiin lei au scazut in ianuarie pentru a treia luna consecutiv cucirca o jumatate de punct procentual, pana la 5,13%, dar ramanpeste nivelul din ianuarie anul trecut, arata datele BNR.

La creditele si depozitele in lei existente in sold insa marjeleau continuat sa creasca usor, pana la 7,17%, nivel dublu fata de3,8% cat era in ianuarie 2009.

Diferenta de dobanda intre creditele si depozitele noi a datprimele semne de scadere in toamna, dupa ce in primele treitrimestre ale anului trecut au crescut cu peste 50%, ajungand la unmaxim de 6,77%.

Analistii spun ca reducerea usoara a marjelor din ultimele lunivine nu atat in incercarea bancilor de a atrage clienti noi, avandin vedere continuarea incertitudinilor din economie, cat mai alesunei imbunatatiri semnificative a lichiditatii existente pepiata.

"Diminuarea marjelor se datoreaza si faptului ca exista olichiditate mai buna pe piata, iar dobanzile interbancare s-auapropiat de dobanda de politica monetara a BNR, ceea ce nu a fostcazul pana acum. In trecut bancile au practicat marje ridicate sica o masura de siguranta fata de volatilitatea existenta pe piata",apreciaza Melania Hancila, economistul-sef al Volksbank.

Ea spune ca bancile se simt mai confortabil acum pentru ca bancacentrala si-a intensificat injectiile de lichiditate pe piata si aintervenit pentru calmarea dobanzilor de fiecare data cand auexistat semne de neincredere intre banci. BNR a efectuat anulacesta operatiuni repo - imprumuturi pe termen scurt acordatebancilor, care au drept garantii titlurile de stat detinute deacestea - de peste 25 mld. lei (circa 6 mld. euro).

In acelasi timp, marjele de dobanda la creditele si depozitelenoi in euro au revenit pe un trend de scadere dupa o crestere deaproape o jumatate de procent in noiembrie si decembrie, ajungandla 2,69%. In decembrie, marjele la euro depasisera pragul de 3%. Siin acest caz marjele sunt mai mult decat duble fata de ianuarie2009.

Marjele de dobanda au urcat accelerat in 2009 pentru ca bancileau incercat sa-si acopere costurile in crestere cu imprumuturileneperformante, dar si pe fondul unei reticente in a atrage clientinoi ca urmare a incertitudinilor de pe piata.

Marjele de dobanda acopera costurile cu neperformantele,costurile operationale si cele cu rezervele minime obligatorii, darsi o parte din profitul bancilor. Analistii spun ca trendul dereducere a marjelor se va mentine in perioada urmatoare, dar ritmulde scadere nu va accelera semnificativ.

"Anul acesta ma astept doar la o scadere usoara a marjelor dedobanda pentru ca situatia economica implica in continuare riscurisi pentru ca bancile se confrunta cu dificultati in recuperareacreantelor. Nu vad spatiu pentru o scadere substantiala adobanzilor pentru ca somajul este inca in crestere, iar economiaisi revine lent", spune Hancila.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO