• Leu / EUR4.9132
  • Leu / GBP5.8083
  • Leu / USD4.8027
Bănci și Asigurări

Bancherii tin cu dintii de marjele de dobanda

Bancherii tin cu dintii de marjele de dobanda
09.03.2010, 23:07 16

Marjele de castig din dobanzile la creditele si depozitele noiin lei au scazut in ianuarie pentru a treia luna consecutiv cucirca o jumatate de punct procentual, pana la 5,13%, dar ramanpeste nivelul din ianuarie anul trecut, arata datele BNR.

La creditele si depozitele in lei existente in sold insa marjeleau continuat sa creasca usor, pana la 7,17%, nivel dublu fata de3,8% cat era in ianuarie 2009.

Diferenta de dobanda intre creditele si depozitele noi a datprimele semne de scadere in toamna, dupa ce in primele treitrimestre ale anului trecut au crescut cu peste 50%, ajungand la unmaxim de 6,77%.

Analistii spun ca reducerea usoara a marjelor din ultimele lunivine nu atat in incercarea bancilor de a atrage clienti noi, avandin vedere continuarea incertitudinilor din economie, cat mai alesunei imbunatatiri semnificative a lichiditatii existente pepiata.

"Diminuarea marjelor se datoreaza si faptului ca exista olichiditate mai buna pe piata, iar dobanzile interbancare s-auapropiat de dobanda de politica monetara a BNR, ceea ce nu a fostcazul pana acum. In trecut bancile au practicat marje ridicate sica o masura de siguranta fata de volatilitatea existenta pe piata",apreciaza Melania Hancila, economistul-sef al Volksbank.

Ea spune ca bancile se simt mai confortabil acum pentru ca bancacentrala si-a intensificat injectiile de lichiditate pe piata si aintervenit pentru calmarea dobanzilor de fiecare data cand auexistat semne de neincredere intre banci. BNR a efectuat anulacesta operatiuni repo - imprumuturi pe termen scurt acordatebancilor, care au drept garantii titlurile de stat detinute deacestea - de peste 25 mld. lei (circa 6 mld. euro).

In acelasi timp, marjele de dobanda la creditele si depozitelenoi in euro au revenit pe un trend de scadere dupa o crestere deaproape o jumatate de procent in noiembrie si decembrie, ajungandla 2,69%. In decembrie, marjele la euro depasisera pragul de 3%. Siin acest caz marjele sunt mai mult decat duble fata de ianuarie2009.

Marjele de dobanda au urcat accelerat in 2009 pentru ca bancileau incercat sa-si acopere costurile in crestere cu imprumuturileneperformante, dar si pe fondul unei reticente in a atrage clientinoi ca urmare a incertitudinilor de pe piata.

Marjele de dobanda acopera costurile cu neperformantele,costurile operationale si cele cu rezervele minime obligatorii, darsi o parte din profitul bancilor. Analistii spun ca trendul dereducere a marjelor se va mentine in perioada urmatoare, dar ritmulde scadere nu va accelera semnificativ.

"Anul acesta ma astept doar la o scadere usoara a marjelor dedobanda pentru ca situatia economica implica in continuare riscurisi pentru ca bancile se confrunta cu dificultati in recuperareacreantelor. Nu vad spatiu pentru o scadere substantiala adobanzilor pentru ca somajul este inca in crestere, iar economiaisi revine lent", spune Hancila.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9132
Diferență: 0,1672
Ieri: 4.9050
Azi: 4.8027
Diferență: 0,2547
Ieri: 4.7905
Azi: 5.8083
Diferență: -0,0103
Ieri: 5.8089
Azi: 5.0576
Diferență: 0,5687
Ieri: 5.0290