Bănci și Asigurări

Bancherii văd creştere a cererii de credite în trimestrul al doilea

Bancherii văd creştere a cererii de credite în...

Autor: Liviu Popescu

01.05.2015, 00:04 164

Cererea de credite din partea companiilor a rămas nemodificată la nivel agregat în primul trimestru, evoluţia dictată în principal de menţinerea constantă a cererii din partea corporaţiilor, în timp ce la nivelul întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) cererea pentru credite s-a majorat cu un ritm marginal.

Pentru următoarele trei luni, instituţiile de credit se aş­teap­tă la o majorare moderată a cererii de credite la nivel agre­gat, indiferent de dimensiunea companiilor sau tipul îm­prumuturilor, potrivit unui sondaj realizat de BNR.

Microîntreprinderile reprezintă categoria pentru care băncile au apreciat în primul trimestru că riscurile din activitatea de creditare sunt în creştere, în timp ce pentru firmele de talie medie riscurile de credit au fost considerate în scădere. În cazul corporaţiilor, băncile au estimat că riscurile s-au men­ţinut constante. În perioa­da de criză, firmele mici şi mijlocii au generat cele mai multe probleme cu creditele neperformante, astfel că erau percepute de bănci ca fiind mai riscante. Băncile percep activită­ţile din ramuri de activitate precum tranzacţiile imobiliare, intermedierea financia­ră şi energie ca având riscuri de credit în creştere, în timp ce singurul sector pentru care instituţiile de credit percep un risc în scădere faţă de trimestrul anterior este cel de transporturi, comunicaţii şi poştă.

Standardele de creditare din sectorul companiilor au fost relaxate marginal în primul trimestru, în condiţiile în care în trimestrul precedent acestea au fost constante. Pentru urmă­toarele trei luni, băncile anticipează o relaxare marginală a condiţiilor de creditare, indiferent de tipul împrumutului.

La finele lunii martie, stocul creditelor acordate companiilor însuma 108 miliarde de lei. Componenta în valută a scăzut cu 12% faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, în timp ce finanţările în lei au avansat cu 1%. La nivel agregat, creditele populaţiei şi companiilor însumau 210 miliarde de lei la finalul lunii martie, fiind în scădere cu 3%.

Pentru sectorul populaţiei, instituţiile de credit spun că cererea de credite de consum a crescut marginal în primul trimestru, în timp ce cererea de împrumuturi ipotecare a rămăs neschimbată. Pentru următorul trimestru, instituţiile de credit anticipează avans în cazul ambelor segmente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO