Bănci și Asigurări

Bancherilor nu le vine să creadă că Isărescu nu va lungi scadenţa la repo şi nu va accepta ipotecarele drept garanţii

Bancherilor nu le vine să creadă că Isărescu nu va lungi scadenţa la repo şi nu va accepta ipotecarele drept garanţii

Autor: Voican Razvan

18.02.2012, 17:01 5209

Isărescu a declarat că BNR nu este dispusă să extindă scadenţele la operaţiunile repo sau să diminueze prea curând rezervele minime obligatorii şi nici nu intenţionează să dea lichiditate băncilor pe baza portofoliilor de credite imobiliare. În prezent, BNR oferă lichiditate băncilor pe maximum 7 zile şi acceptă drept garanţii titluri de stat emise pe piaţa internă sau externă.

După ce din octombrie 2011 BNR a început să injecteze săptămânal bani în piaţă prin operaţiuni repo, bancherii s-au simţit încurajaţi să spere şi la operaţiuni cu scadenţe mai lungi care să-i ajute să-şi mai regleze dezechilibrele din bilanţuri dintre maturitatea pasivelor şi cea a activelor. Mai mult, piaţa susţinea că împrumuturile în lei pentru clienţi nu se pot ieftini dacă BNR nu face repo la scadenţe mai lungi.

"Dacă am majora la două săptămâni, ar cere la o lună. Dacă am face pe şase luni, ar cere trei ani. Nu cred că am atenua discuţiile. Se vor găsi unii să ne critice. Să vedem ce ne-ar aduce ca şi colateral pe trei ani", a spus Isărescu.

Bancherii sunt cu atât mai surprinşi de poziţia adoptată de BNR, cu cât banca centrală a Ungariei a anunţat recent că este gata să le ofere băncilor refinanţare pe doi ani pe bază de colateral şi la dobândă variabilă dată de rata dobânzii de politică monetară. Mai mult, colegii de la Budapesta ai guvernatorului Isărescu au entuziasmat piaţa prin pregătirea unui nou program de achiziţii de obligaţiuni ipotecare emise de băncile comerciale şi, nu în ultimul rând, prin exprimarea intenţiei de a lărgi paleta de garanţii acceptate la operaţiunile de refinanţare.

Toate aceste măsuri ar avea drept scop rezolvarea constrângerilor de lichiditate cu care se confruntă băncile din Ungaria şi relansarea creditării după ce sistemul bancar a suferit mai multe şocuri succesive. Evident, băncile din România nu se află într-o situaţie comparabilă în condiţiile în care chiar BNR a avut grijă să le protejeze de iniţiative legislative potenţial generatoare de probleme precum legea falimentului personal sau eventuala introducere a unei taxe speciale pentru instituţiile bancare.

Cât priveşte extinderea de către BNR a paletei de garanţii acceptate, Isărescu spune că BNR nu are de gând să se transforme în societate de administrare a imobiliarelor şi că bancherii şi-au asumat nişte riscuri pe care tot ei trebuie să le administreze.

Analistul şi consultantul financiar Florin Cîţu consideră că prin poziţiile exprimate vizavi de posibilităţile băncilor de refinanţare, guvernatorul BNR transmite de fapt sistemului bancar mesajul că a venit vremea să se restructureze.

"Mesajul domnului guvernator pare să arate că perioada de «honeymoon » pentru sistemul bancar a luat sfârşit. Foarte bine, aşteptam acest lucru din 2008. În acelaşi timp, trebuie să fim conştienţi că un sistem bancar în proces de restructurare nu va extinde credite mai ieftine în lei către populaţie sau companii. Partea bună este însă că un sistem bancar restructurat va putea să ajute economia din 2013-2014 pentru următoarea perioadă de creştere economică."

Cîţu exprimă de multe ori opinii critice la adresa BNR. De asemenea, el se numără printre cei care susţin că pentru funcţionarea sistemului bancar şi mai ales a canalului de transmitere a politicii monetare BNR ar trebui să crească scadenţa pentru operatiunile repo şi să reducă rezervele minime obligatorii.

"Dar asta nu înseamnă că sistemul bancar nu poate fi restructurat în acelaşi timp. Mai ales o restructurare care să se concentreze pe curăţarea portofoliilor şi pe recunoaşterea investiţiilor neprofitabile în bilanţul contabil", spune Cîţu.

Şi Claudiu Cazacu, analist la firma de brokeraj XTB, consideră că prin refuzul de a prelua riscurile generate de creditele ipotecare acordate de bănci în perioada de boom BNR îi îndeamnă pe bancheri să-şi asume pierderile cauzate de euforia acordării de credite în condiţii mult prea relaxate în anii 2006 - 2008.

"Dacă BNR nu le va uşura de suferinţa anumitor porţiuni din propriile portofolii, băncile ar fi forţate să accepte că nu vor mai putea amâna decizia de marcare la piaţă. Pierderi sunt de asteptat în condiţiile preţurilor curente din piaţa imobiliară.Restructurarea va aduce astfel surprize, împingând băncile către o şi mai mare reticenţă în finanţarea economiei reale, în 2012 şi posibil şi în 2013. Dar aceasta este condiţia necesară pentru restartarea sistemului pe baze sănătoase. O suferinţă pe termen scurt va aduce câştiguri pe termen lung (short-term pain, long-term gain)."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO