• Leu / EUR4.9640
  • Leu / GBP5.7480
  • Leu / USD4.6302
Bănci și Asigurări

Bancherul Horia Ciorcilă a fost achitat definitiv în dosarul de manipulare a pieţei de capital privind tranzacţiile cu acţiuni Banca Transilvania. "A fost o enormă eroare din partea acuzatorilor"

Bancherul Horia Ciorcilă a fost achitat definitiv în dosarul de manipulare a pieţei de capital privind tranzacţiile cu acţiuni Banca Transilvania. "A fost o enormă eroare din partea acuzatorilor"

Autor: Cristian Hostiuc

02.07.2014, 15:26 1289

Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania, a fost achitat astăzi în dosarul de manipulare a pieţei de capital, alături de toţi ceilalţi implicaţi în acest caz care durează de câţiva ani.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins astăzi recursul procurorilor în acest caz, “grupul” de la Banca Transilvania putând să răsufle uşurat după ce procurorii au fost la un pas să răstoarne deciziile precedente prin introducerea în cazul de la Bucureşti a raportului consultantului american Alvarez&Marsal privind activitatea desfăşurată de Bank of Cyprus în Cipru.

"“A fost nevoie de peste 4 ani ca să demonstrăm că toate acuzaţiile au fost nefondate şi aberante. Acuzaţiile au fost total false şi, în ceea ce mă priveşte, am demonstrat în trei instanţe, pe bază de documente oficiale şi indubitabile, că nu am fost proprietarul firmei implicate în acele tranzacţii, că nu am dispus efectuarea lor şi că nu am încasat niciodată nimic din contravaloarea lor. În concluzie, a fost o enormă eroare de fapt din partea acuzatorilor"”, a declarat Horia Ciorcilă.

El acuză lipsa de pregătire specifică a anchetatorilor din acest caz. “

"Oameni care n-au mers nici 5 minute la un curs pe piaţa de capital au acuzat brokeri cu o experienţă de 17 - 18 ani pe piaţa de capital. În străinătate există complete de judecată specializate cu oameni care sunt pregătiţi în domeniu. Au fost nişte lucruri absolut tehnice, cum ar fi dacă se pot face tranzacţii deal pre-negociate. Eu n-am fost absolut deloc implicat în acele tranzacţii. Problema fundamentală este că cei care acuză nu pot fi traşi la răspundere".

Întrebat dacă intenţionează să ceară daune, Ciorcilă a răspuns: “Cineva nu va mai putea să ceară daune pentru proces pentru că la presiunile acuzatorilor a decedat în timpul procesului, este vorba de Claudiu Silaghi (unul dintre fondatorii băncii), pentru care nu se mai poate face nimic.”

 Grupul de la Cluj a fost acuzat că a manipulat piaţa de capital de la Bucureşti prin achiziţia şi apoi vânzarea de acţiuni Banca Transilvania atunci când Bank of Cyprus a cumpărat în 2009 9% din banca de la Cluj.

Acum o lună Bank of Cyprus a vândut pachetul de 9% către un grup de SIF-uri.

Avocaţii lui Ciorcilă au încercat să respingă raportul Alvarez care aducea date privind modul cum s-a desfăşurat achiziţia pachetului de 9% în 2009. Atunci, conform raportului, Ciorcilă ar fi vândut acţiuni prin firmele sale din Cipru fără să raporteze acest lucru. Ciorcilă are credite luate de la Bank of Cyprus, o parte dintre ele fiind garantate chiar cu acţiuni la Banca Transilvania.

Ciorcilă este unul din fondatorii Băncii Transilvania şi îndeplineşte funcţia de preşedinte de mai bine de un deceniu. În primăvara acestui an a fost reales în această poziţie.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9640
Diferență: 0,121
Ieri: 4.9580
Azi: 4.6302
Diferență: 0,0562
Ieri: 4.6276
Azi: 5.7480
Diferență: 0,6479
Ieri: 5.7110
Azi: 5.1284
Diferență: 0,1523
Ieri: 5.1206