♦ În România există 51,6 ATM/100.000 de locuitori, respectiv circa 4 ATM/100 km pătraţi ♦ În timp ce în mediul urban sunt 8.750 de bancomate, în mediul rural sunt doar 1.077, conform datelor BNR ♦ BNR spune că băncile cu capital românesc joacă un rol esenţial în menţinerea accesului la numerar în zonele geografice mai puţin dezvoltate sau rurale, unde alte bănci cu capital străin au o prezenţă mai redusă ♦ Faţă de alte ţări din regiune, raportat la numărul populaţiei (la nivel de 100.000 adulţi), România are o reţea mai numeroasă de bancomate comparativ cu Cehia, similară cu cea a Poloniei, însă inferioară Bulgariei ♦ Dar, din perspectivă teritorială (la nivel de km pătrat), România este situată pe ultimul loc în regiune atât din perspectiva numărului de ATM-uri, cât şi a unităţilor bancare ♦ România are 44,5 ATM-uri/1.000 km pătraţi, în timp ce Bulgaria are 47,2, Cehia are 65,9, iar Polonia are 72,1.
Băncile cu capital românesc deţin cele mai multe bancomate (ATM-uri; folosite în general pentru retrageri sau depuneri de numerar), respectiv o treime (34%) din totalul reţelei de bancomate, urmate de băncile cu capital austriac şi de cele cu capital francez, potrivit BNR.
În timp ce băncile cu capital românesc au 34% din totalul bancomatelor (adică 3.342), băncile cu capital austriac au circa 30% (2.912), iar băncile cu capital francez au în jur de 13% (1.310). Băncile cu capital olandez şi băncile cu capital italian au ponderi de circa 8% fiecare, după cum reiese din datele băncii centrale.
BNR a derulat în acest an un chestionar adresat atât persoanelor juridice române, cât şi sucursalelor bancare, cu scopul colectării de informaţii privind poziţionarea geospaţială a bancomatelor şi unităţilor bancare, precum şi a altor elemente referitoare la disponibilitatea şi retragerile de numerar de la nivelul bancomatelor şi a unităţilor bancare.
Banca centrală evidenţiază rolul esenţial al băncilor cu capital românesc în menţinerea accesului la numerar în zonele geografice mai puţin dezvoltate sau rurale, unde băncile cu capital străin au prezenţă teritorială mai redusă. „Distribuţia în funcţie de originea acţionariatului arată că băncile cu capital românesc deţin 34% din totalul reţelei de bancomate la nivel regional, urmate îndeaproape de băncile cu capital austriac. Băncile cu capital românesc joacă un rol esenţial în menţinerea accesului la numerar în zonele geografice mai puţin dezvoltate sau rurale, acestea contribuind semnificativ la acoperirea teritorială, în special în regiuni unde alte bănci internaţionale au o prezenţă mai redusă“, susţine BNR în cea mai recentă ediţie a Raportului asupra stabilităţii financiare.