Bănci și Asigurări

Bănci germane, în discuţii de fuziune pentru crearea unui gigant de 260 mld. euro

Bănci germane, în discuţii de fuziune pentru crearea...

Autor: Catalina Apostoiu

10.10.2019, 00:05 1153

Sistemul bancar public al Germaniei merge mai departe cu discuţii de fuziune în urma cărora ar putea lua naştere un gigant financiare cu active de 260 miliarde de euro şi 11.000 de angajaţi, relatează Financial Times.

Decizia de lansare a unor discuţii oficiale între banca Helaba cu sediul în Frankfurt şi managerul de active Deja a fost luată recent de executivii care le controlează.

Landesbanken sunt instituţii regionale, cu accent pe whole­sale, care deservesc băncile locale de economii, sau Sparkassen, şi sunt deţinute de Sparkassen şi guvernul regional.

Banca ce ar rezulta în urma unei astfel de fuziuni ar putea declanşa noi mişcări de consolidare în interiorul sectorului ban­car public fragmentat al Germaniei, care resimte din plin im­pac­tul dobânzilor scăzute, costurilor ridicate şi progra­melor costisitoare de bailout pentru bănci regionale de stat.

Pe termen lung, Sparkassen vor să aibă o instituţie eficientă care să poată susţine băncile locale de economii mult mai puternic“, a declarat o sursă familiară cu planurile pentru Financial Times.

Într-o fază ulterioară, entitatea rezultată în urma fuziunii Helaba-Deka ar putea reprezenta vehiculul pentru fuziuni viitoare, implicând şi alte Landesbanken cum ar fi LBBW din Stuttgart şi BayernLB din München, a adăugat sursa citată.

O încercare anterioară de a aduce consolidare a eşuat când Helaba s-a retras din discuţiile de fuziune cu Landes­ban­ken NordLB, o bancă cu probleme. NordLB a fost ulte­rior salvată printr-un bailout de 3,5 miliarde de euro din par­tea statului Saxonia Inferioară şi băncilor regionale de economii.

Totuşi, închiderea WestLB şi vânzarea HSH Nordbank către un consorţiu de grupuri de private equity condus de Cerberus au schimbat faţa sectorului Landesbanken. Nevoia repetată de bailouturi costisitoare suportate de contribuabili a subminat în acelaşi timp încrederea în modelul de business şi guvernanţa Landesbanken.

Jan Pieter Krahnen, profesor de finanţe la Universitatea din Frankfurt, arată că sistemul bancar public al Germaniei suferă de „structuri osificate“, o duplicare inutilă a funcţiilor şi costuri ridicate.

„Sectorul are nevoie de reforme radicale, iar o fuziune între Helaba şi Deka ar putea fi punctul de plecare“, adaugă Krahnen.

Perspectiva menţinerii dobânzilor scăzute pentru o perioadă prelungită de timp ar putea ajuta. „Întregul sector bancar german suferă din cauza câştigurilor scăzute, iar consolidarea trebuie să facă parte din răspuns“, arată JOrg Rocholl, preşedinte al şcolii de business ESMT.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO