Bănci și Asigurări

Bănci mari, câştiguri mari. Cele mai profitabile bănci din România în S1/2019: Banca Transilvania, BRD, ING, Raiffeisen şi UniCredit. La jumătatea anului, profitul întregului sistem a fost de 2,7 mild. lei

Bănci mari, câştiguri mari. Cele mai profitabile...

Autor: Claudia Medrega

09.09.2019, 16:35 614

♦ Banca Transilvania, BRD-SocGen şi ING Bank au fost în primul semestru pe podium în topul celor mai profitabile bănci de pe piaţa locală, fiind urmate de Raiffeisen şi UniCredit ♦ Profitul cumulat al băncilor din top 3 a fost de circa 2 mld. lei, reprezentând peste 70% din câştigul net total al băncilor ♦ Sistemul bancar românesc, care numără 34 de bănci, a obţinut în prima jumătate a anului un profit net de 2,76 mld. lei.

Banca Transilvania, cea mai mare bancă de pe piaţa locală după active, a fost în primul semestru (S1) din 2019 lider şi în topul celor mai profitabile bănci, fiind urmată de BRD-SocGen, în timp ce locul trei în clasamentul câştigurilor a re­venit ING Bank.

Câştigul cumulat al celor mai profitabile trei bănci din S1/2019 a fost de 2,04 mld. lei şi a reprezentat 73,7% din profitul net pe întreg sistemul bancar, care a ajuns la un nivel de 2,76 mld. lei, în scădere cu aproape un sfert (23%) faţă de câştigul obţinut în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor preliminare ale BNR. Profitul brut raportat la nivelul sistemului bancar a fost de 3,5 mld. lei în S1/2019, iar băncile au plătit impozit pe profit de 768,3 mil. lei. Iar profitul opera­ţional al băncilor de pe piaţa locală a depăşit 5 mld. lei în primul semestru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO