Bănci și Asigurări

Băncile americane au pierdut 100 mld. dolari din valoarea de piaţă în două zile, iar cele europene 50 mld. dolari. Hemoragia nu s-ar putea opri aici. “Săptămâna viitoare ar putea fi o baie de sânge. Vânzătorii în lipsă sunt în piaţă atacă fiecare bancă, în special pe cele mai mici”

Băncile americane au pierdut 100 mld. dolari din...

Autor: Liviu Popescu

10.03.2023, 22:15 2952

Agenţia de presă Thomson Reuters a calculat că în doar două zile băncile americane au pierdut 100 mld. dolari din capitalizare, iar cele europene 50 mld. dolari pe fondul turbulenţelor de pe pieţe aduse de colapsul SVB Financial Group.

"Ar putea fi o baie de sânge săptămâna viitoare, deoarece băncile au probleme, vânzătorii în lipsă sunt acolo şi vor ataca fiecare bancă în parte, în special pe cele mai mici", a declarat Christopher Whalen, preşedintele Whalen Global Advisors.

Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat vineri în faţa parlamentarilor de la Capitol Hill că departamentul este la curent cu evoluţiile recente şi că monitorizează situaţia, numind "o problemă de îngrijorare" atunci când băncile înregistrează pierderi, potrivit CNBC.

Un organism de reglementare bancară din California a închis vineri SVB, plasând creditorul cu greutate tehnologică în administrare judiciară, în cel mai mare faliment bancar de la criza financiară din 2008.

Autoritatea de reglementare a statului a desemnat Federal Deposit Insurance Corp (FDIC) să se debaraseze de activele SVB într-un episod care s-a răsfrânt asupra altor bănci din SUA şi Europa şi a stârnit temeri privind riscurile ascunse din sector.

Criza SVB survine în contextul în care Rezerva Federală a SUA, angajată într-o luptă împotriva inflaţiei, majorează ratele dobânzilor şi pune capăt unei ere de bani ieftini, expunând vulnerabilităţile de pe piaţă.

Temerile investitorilor cu privire la o majorare agresivă a ratei dobânzii la următoarea şedinţă a Fed, care va avea loc la sfârşitul acestei luni, au fost însă atenuate vineri de semnele de răcire a creşterii salariilor din raportul privind locurile de muncă din februarie.

Indicele băncilor S&P 500 (.SPXBK), care include toate băncile din indicele de referinţă, a scăzut cu 1% şi se îndrepta spre o pierdere de 12% pentru această săptămână, cea mai proastă săptămână de la prăbuşirea pieţei globale din martie 2020, după declanşarea pandemiei de coronavirus.

"Există fisuri evidente în sistem, iar îngrijorarea este dacă Fed va creşte ratele în două săptămâni, se va rupe ceva în sistemul bancar? De aceea, băncile vând şi piaţa este nervoasă", a declarat Jake Dollarhide, director executiv la Longbow Asset Management din Tulsa, Oklahoma.

Signature Bank (SBNY.O) a scăzut cu 22%, în timp ce First Republic Bank (FRC.N), cu sediul în San Francisco, a scăzut cu aproximativ 15%.

Printre alte bănci regionale care au fost afectate puternic vineri, acţiunile Western Alliance Bancorp (WAL.N) au scăzut cu aproximativ 38%, iar cele ale PacWest Bancorp (PACW.O) au scăzut cu 33%, după ce aceste acţiuni au fost oprite de mai multe ori din cauza volatilităţii.

Bank of America (BAC.N) a scăzut cu 0,8%. JPMorgan & Chase (JPM.N), cea mai valoroasă bancă americană, şi-a revenit cu 2,8%, dar era încă pe cale să închidă în scădere puternică pentru această săptămână.​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO