Bănci și Asigurări

Băncile au acordat în 10 luni credite noi retail şi corporate de 67 mld. lei, un sfert din totalul creditului privat

Băncile au acordat în 10 luni credite noi retail şi...

Autor: Roxana Rosu

07.12.2020, 14:43 131

Băncile din România au acordat în primele zece luni din acest an populaţiei şi companiilor credite noi  în valoare de 67,42 miliarde lei, ceea ce reprezintă aproape un sfert din soldul creditului neguvernamental aferent lunii octombrie.

Ponderea creditelor noi, de 24% din soldul creditului neguvernamental, reprezintă un procent destul de ridicat, mai ales dacă ţinem cont că opt luni din  perioada menţionată sunt în context pandemic, sunt de părere membrii Asociaţiei Române a Băncilor.

Soldul creditului neguvernamental, care totalizează 279 miliarde lei în luna octombrie, este calculat ca diferenţa dintre totalul creditelor acordate populaţiei şi companiilor şi rambursările parţiale şi totale, precum şi vânzările de credite.

În perioada ianuarie-octombrie, creditarea a fost impulsionată de împrumuturile luate de companii, care au accesat 56% din total.

”De la debutul pandemiei, sistemul bancar românesc a acţionat ca un amortizor de şoc al crizei de sănătate, prin absorbţia problemelor de lichiditate ale clienţilor, şi a continuat să finanţeze populaţia, companiile şi statul român”, se arată în raportul ARB.

Cea mai mare parte a creditelor noi au fost luate în moneda naţională, cu o pondere de 82%, urmate de împrumuturile în euro, cu o pondere de 14,65%, şi de cele în dolari, care au fost contractate exclusiv de companii, cu 3,21%.

În primele zece luni ale anului 2020, populaţia a accesat credite noi în valoare de 29,41 miliarde lei, iar repartiţia pe monede arată că a fost eliminat aproape în totalitate riscul valutar în condiţiile în care 98% au fost credite în lei.

Companiile au accesat aproape 38 miliarde lei, accentul fiind pus tot pe creditarea în moneda naţională, în proporţie de 70%, urmată de creditele în euro şi dolari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO