Băncile au acordat populaţiei credite noi de peste 31 mld. lei în 2017, cel mai ridicat nivel din ultimii nouă ani

12 feb 2018 Autor: Anelis Baciu

♦ Băncile mai au de recuperat faţă de anul de vârf, când producţia nouă de credite depăşea 103 miliarde de euro, cu circa 40% mai mult decât cea actuală ♦  Aproximativ 60% din creditele noi acordate de bănci pentru populaţie au mers spre consum.

Populaţia a luat de la bănci credite noi în lei şi euro în valoare de 31,4 mi­liarde de lei anul trecut‚ în creştere cu 7% faţă de anul precedent, arată calculele ZF pe baza datelor BNR.

Cifrele arată că 2017 a fost cel mai bun an din ultimii nouă pentru producţia nouă de credite de retail care s-a apropiat de vârful de 34,6 miliarde de lei atins în 2007.

Cea mai mare parte a creditelor noi, 60%, echivalentul a 18,8 miliarde de lei, a mers în consum. Creditele pentru consum s-au majorat cu 5,6% faţă de 2016, în timp ce împrumuturile pentru achiziţia unei locuinţe au avansat într-un ritm mai alert, de aproape 9% şi au ajuns la 12,6 miliarde de lei.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.02.2018

 
Cuvinte cheie:
Banci
, credite
, creditare
, credite de consum
, economie
, imprumut
, bnr
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide