Bănci și Asigurări

Băncile au eliberat o treime din provizioane după trecerea la IFRS

Băncile au eliberat o treime din provizioane după trecerea la IFRS

Autor: Ovidiu Tempea

16.03.2012, 00:00 957

Sistemul bancar şi-a îmbunătăţit semnificativ rata de provizionare odată cu trecerea la sistemul internaţional de raportare financiară (IFRS), eliberând circa o treime din provizioanele constituite după sistemul românesc de contabilitate (RAS), potrivit datelor comunicate de băncile comerciale.

În prima lună a anului, băncile au înregistrat o creştere a provizioanele calculate după prevederile RAS la peste 32 de miliarde lei, comparativ cu un nivel de 30,6 miliarde lei la finele lunii decembrie. Calculate însă după standardele IFRS, aplicabil de către toate băncile de la 1 ianuarie 2012, provizioanele au însumat la sfârşitul lunii ianuarie aproape 22 de miliarde lei.

"Din datele centralizate pentru finele lunii ianuarie rezultă o scădere de circa 10 miliarde de lei, surplus care nu afectează însă indicatorii de prudenţialitate, pentru că banca centrală a constituit filtre de impact. Nu vorbim astfel de o îmbunătăţire artificială a solvabilităţii băncilor", a declarat directorul general Direcţiei supraveghere din Banca Naţională a României, Nicolae Cinteză (desen). Scăderea pe sistem este în linii mari apropiată estimărilor realizate individual de marile bănci comerciale.

De exemplu, BRD-Groupe Societe Generale va elibera din provizioane circa 1,5 miliarde lei (350 milioane euro) prin trecerea la IFRS, soldul acestora coborând de la 3,7 miliarde lei la 2,2 mld. lei. Băncile pot să păstreze disponibilităţile eliberate în conturi de rezervă sau să le contabilizeze ca profit de distribuit, caz în care sumele sunt impozitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO