Bănci și Asigurări

Băncile au închis bilanţurile în 2018 cu cel mai redus nivel al creditelor neperformante din ultimii cinci ani. Cum s-a curăţat totuşi bilanţul: 8,5 mld. euro de NPL-uri au fost vândute mai departe către recuperatori

Băncile au închis bilanţurile în 2018 cu cel mai...

Autor: Anelis Baciu

20.02.2019, 15:00 614

Rata creditelor neperformante (non-performing loans - NPL) din sistemul bancar românesc a bifat la finalul lunii decembrie 2018 cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani, în medie circa 4,95% din creditele băncilor fiind catalogate ca neperformante, potrivit datelor Băncii Naţionale. Spre comparaţie, băncile au deschis anul 2018 cu o rată a NPL-urilor de peste 6%, însă presiunea neperformantelor a continuat să se reducă.

Cel mai ridicat nivel al creditelor neperformante la nivel local a fost atins în septembrie 2014, când 21,5% din creditele acordate de bănci intrau la categoria nerecuperabile. Începând cu anul 2015 eforturile bancherilor de a-şi curăţa bilanţurile au început să se vadă, rata NPL-urilor intrând pe o pantă descendentă. Tendinţa descendentă a fost determinată în principal de valul de pachete de NPL-uri vândute de bănci.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro