Bănci și Asigurări

Băncile au mutat la stat riscul pentru credite imobiliare de 12 miliarde de lei

Băncile au mutat la stat riscul pentru credite...

Autor: Liviu Popescu

12.08.2015, 00:09 2827

Din soldul total de 48 miliarde de lei credite acordate de bănci pentru locuinţe, jumătate sunt prin programul Prima casă, astfel încât garanţia de 50% asigură băncilor o plată certă pentru credite de 12 miliarde de lei.

Băncile participante la programul Prima casă au acordat din 2009 încoace peste 150.000 de credite pentru achiziţa de locuinţe garantate de stat, în valoare de 25 miliarde de lei (6 mld. euro), iar 2015 se prefigurează a fi cel mai bun an de la lansarea programului, potrivit datelor transmise de Fondul de Garantare a Cre­ditelor pentru IMM-uri la solicitarea ZF.

Numărul creditelor imobiliare depăşeşte 300.000, cu o valoare cumulată de 48 mld. lei. Aceasta înseamnă că programul Prima casă ajunge să reprezinte jumătate din tot ce înseamnă credite de locuinţe în România.

Cum în programul Prima casă statul îşi asumă riscul pentru jumătate din suma împrumutată, urmează că un sfert din soldul de 48 mld. lei credite acordate are garanţia statului, deci 12 mld. lei (3 mld. euro). Mai departe, dacă în România va mai veni o criză de genul celei din 2009-2010, cu case executate de bănci pentru neplata la termen a ratelor, băncile se vor îndrepta către stat în cazul a un sfert din locuinţele vândute pe credit. Doar în primele şapte luni din acest an, băncile au acordat credite Prima casă de 735 mil. euro, adică o medie lunară de 105 mil. euro, cererea fiind încă destul de ridicată, deşi pe piaţă au apărut tot mai multe oferte standard cu dobânzi la niveluri similare. Prin­cipalul avantaj al programului Prima casă este avansul, de numai 5%, dar şi acesta dispare treptat.

„Segmentul de intersecţie cerere-ofertă pe piaţa imobiliară este în creştere, sunt oferte care iau ca primă opţiune imobilele noi, iar atunci avansul nu mai este un avantaj. Or, între Prima casă cu restricţiile respective şi un credit standard, clienţii se orientează către a doua variantă”, a explicat Anca Bidian, CEO al brokerului de credite Kiwi Finance.

Pentru acest an, băncile ar putea acorda circa 37.000 de credite, maximul de la iniţierea programului, cu o valoare cumulată de 1,3 mld. euro, având în vedere media lunară din prima jumătate a anului. Valoarea medie a unui credit Prima casă a fost 38.000 de euro (167.000 de lei) în primele şapte luni, potrivit calculelor ZF.

Prima casă a menţinut pe linia de plutire creditarea de retail în perioada de criză, iar în prezent a ajuns să reprezinte jumătate din totalul creditelor imobiliare acordate de bănci..

BCR şi BRD, cele mai mari două bănci locale, au acordat din 2009 încoace 80.000 de credite Prima casă, adică peste jumătate din totalul creditelor imobiliare garantate de stat cu o valoare cumulată de aproape 14 mld. lei.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Urmează ZF Health&Pharma Summit'24