Bănci și Asigurări

Băncile au preluat companiile îndatorate şi vor să le ţină mai mult de patru ani, până la şapte. BNR nu e de acord. Vedeţi aici de ce

Băncile cer perioadă de deţinere de acţiuni de 7 ani. Nu e necesar, spune BNR

Alexandru Păunescu, director adjunct al Direcţiei Juridice a Băncii Naţionale a României.

Autor: Alexandra Chelu, Mediafax

08.06.2011, 23:48 829

Băncile au cerut extinderea perioadei în care băncile pot deţineacţiuni la firmele debitoare aflate în dificultate de la maximumpatru ani la şapte ani, însă BNR nu consideră necesară prelungireaintervalului.

"Asociaţia Română a Băncilor a solicitat o perioadă de deţinerea acţiunilor de cinci ani, cu posibilitatea de prelungire până laşapte ani. Se transformă într-o deţinere aproape perpetuă deacţiuni şi nu cred că este posibil să se schimbe", a declaratmiercuri, la un seminar, Alexandru Păunescu, director adjunct alDirecţiei Juridice a Băncii Naţionale a României.

BNR a elaborat în luna mai un proiect de regulament în care sespune că băncile ar putea prelua controlul firmelor debitoare încadrul operaţiunilor de asistenţă sau restructurare financiară, darnumai după "un proces prudent de luare a deciziilor" şi pentru operioadă de maximum trei ani, care poate fi prelungită de bancacentrală la cel mult patru ani.

Păunescu a adăugat că ARB consideră prea lung termenul pe careBNR îl are la dispoziţie pentru analiza unei cereri de intrare înacţionariatul unei firme debitoare. "Din punctul de vedere al BNR,nu poate fi un termen mai scurt pentru emiterea unui aviz. Este oaprobare a unui plan, ceea ce înseamnă că necesită timp, deci nucred că putem renunţa la aceste 60 de zile", a continuat oficialulbăncii centrale.

Băncile au mai propus ca decizia cu privire la suma maximă carepoate fi acordată sub forma unei noi finanţări să fie luată debancă, pe baza unei analize de afaceri.

"Referitor la limitarea acordării de noi finanţări până la 25%din valoa­rea expunerii anterioare conversiei în acţiuni, (...)răspunsul nostru este că ar trebui, ţinând cont că ne aflăm într-operioadă de restructure, şi anume în situaţia în care un debitoreste cu un picior în groapă, ca societăţile comerciale să încercesă disperseze riscul şi să creeze condiţii pentru sindicalizarearis­­cului. Nu suntem pentru a depăşi această limită pe care noi oconside­răm fezabilă", a afirmat Păunescu.

ARB a solicitat şi relaxarea con­diţiilor din regulament privindconstituirea de provizioane la iniţierea procedurilorjudiciare.

Păunescu spune că o dificultate suplimentară este reglementareacare cere ca băncile să notifice Consiliul Concurenţei, întrucâtprocesul se poate întinde pe două-trei luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels