Bănci și Asigurări

Băncile au scos din bilanţuri credite de 1,2 mld. euro

Băncile au scos din bilanţuri credite de 1,2 mld. euro

Autor: Liviu Popescu

27.11.2014, 00:04 389

Creditele neperformante au atins la sfârşitul lunii septembrie o pondere de 15,3% din totalul finanţărilor acordate de bănci, nivel în scădere cu două puncte procentuale faţă de luna anterioară, ca urmare a accelerării procesului de curăţare a portofoliilor. Compa­rativ cu nivelul maxim înregistrat în aprilie, rata de neperformanţă este în scădere cu cinci puncte, potrivit BNR.

Datele BNR arată că în perioada mai-septembrie, ieşirile din bilanţurile băncilor au cumulat 5,4 mld. lei (1,2 mld. euro).

„Scăderea ratei creditelor neperformante a fost generată pe de o parte de scoaterea în afara bilanţului a creditelor total provizionate, iar pe de altă parte de vânzarea portofoliilor de credite de către anumite bănci. Dacă procesul de write-off (scoatere din bilanţ – n. red.) a creditelor total provizionate s-a încheiat în septembrie 2014, vânzările de portofolii vor continua“, a spus Cătălina Molnar, economistul-şef al UniCredit Ţiriac.

La finalul lunii aprilie, fusese atins maximul ratei creditelor neperformante, de 20,5%, potrivit metodologiei de raportare utilizată în prezent de BNR. Creditele cu probleme crescuseră de opt ori din 2007, când rata de neperformanţă era de 2,5%. Decelerarea creditelor cu probleme vine în contextul în care BNR forţează băncile să-şi cureţe bilanţurile pentru a putea relua creditarea. Unele bănci au vândut portofolii semnificative de credite neperformante către firme specializate în recuperarea creanţelor sau către fonduri de investiţii.

De exemplu, austriecii de la Volksbank au ajuns la o rată de neperformanţă de 8% după ce au vândut în iulie un pachet de credite cu probleme de o jumătate de miliard de euro către un grup de investitori format din Deutsche Bank şi fondurile de investiţii APS Holding AnaCap şi HIG Capital. Anterior acestei tranzacţii, rata creditelor neperformante ajungea la 30%.

De asemenea, BCR a vândut în iulie credite neperformante de 340 mil. euro către un consorţiu format din Deutsche Bank şi APS Holding, iar la sfârşitul lunii octombrie a mandatat PwC, firmă de consultanţă şi audit, să vândă credite de 433 mil. euro acordate unui număr de 91 de corporaţii.

Portofoliul scos la vânzare cuprinde 410 credite neperformante.

BNR a solicitat băncilor în prima parte a acestui an să-şi cureţe bilanţurile de credite neperformante, iar bancherii au fost puşi în situaţia de a constitui provizioane suplimentare pentru a putea pune în aplicare recomandările băncii centrale.

Băncile au un stoc de credite neperformante de aproximativ 9 mld. euro. Banca centrală se aşteaptă ca odată curăţate de neperformante, băncile să deschidă mai mult robinetul creditării.

Din primăvară, nivelul ratei creditelor neperformante se calculează pe baza raportărilor efectuate de toate băncile, atât cele care determină cerinţa minimă de capital pentru riscul de credit potrivit abordării standard, cât şi cele care utilizează modele interne de rating, pentru creditele care îndeplinesc criteriile de neperformanţă. Anterior, rata creditelor rele era calculată pe baza raportărilor prudenţiale, fiind principalul indicator de evaluare a calităţii portofoliilor de credite din perspectivă prudenţială.

Cătălina Molnar a adăugat că atunci când se va trece la metodologia de calcul conform Autorităţii Bancare Europene, rata creditelor neperformante ar putea fi mai mică cu 5 puncte procentuale deoarece vor fi incluse în baza de calcul şi tilurile de stat deţinute de bănci în portofoliu şi care au rată de neperformanţă zero.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO