Bănci și Asigurări

Băncile au scumpit în iunie creditele pentru populaţie

Băncile au scumpit în iunie creditele pentru populaţie
15.08.2010, 23:30 43

Dobânda anuală efectivă la creditele de consum în lei a crescutîn iunie cu mai mult de jumătate de punct procentual, până la17,8%, după ce în luna anterioară fusese atins un minim alultimilor doi ani şi jumătate, potrivit datelor BNR. Analiştii spuncă intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă privind creditele deretail a forţat băncile să lege costul împrumuturilor de unindicator transparent, clienţii fiind acum expuşi la fluctuaţiiledobânzilor interbancare.

"Creditele noi sunt, potrivit legii, legate de ROBOR şi atâttimp cât dobânzile pe piaţa interbancară au crescut este normal caşi creditele să se scumpească. Clienţii sunt expuşi acum la risculfluctuaţiei dobânzilor interbancare, spre deosebire de trecut, cânderau protejaţi de dobânzile administrate", comentează LucianAnghel, economistul-şef al BCR.

Dobânda medie pentru depozitele pe trei şi şase luni atrase depe piaţa interbancară s-a situat în iunie în jurul a 7% pe an, cuaproximativ un punct procentual mai mult decât în luna anterioarăşi cu două puncte peste nivelul din martie-aprilie.

Bancherii spun acum că în următoarele luni dobânzile lacreditele pentru populaţie vor rămâne cel mult la nivelulactual.

"Inflaţia creşte, aşadar costul împrumuturilor nu are cum să maiscadă", spune directorul de retail al unei bănci din top zece.

Prognozele indică o creştere a inflaţiei până spre 8% îndecembrie, astfel că băncile plătesc mai mult pentru depoziteleatrase de la clienţi, astfel încât bonificaţiile să acopere celpuţin rata inflaţiei. În iunie, dobânzile la depozitele în lei aucrescut pentru prima dată în ultima jumătate de an, până la o mediede 6,6% pe an. În plus, bancherii încearcă să contracareze cubonificaţii mai mari impozitarea cu 16% a veniturilor din dobânziîncepând cu 1 iulie.

În paralel, băncile au scumpit uşor şi creditele ipotecare îneuro, dobânda anuală efectivă urcând până la 5,7% la sfârşitul luiiunie, nivel similar cu cel înregistrat la începutul anului. Şiindicatorul Euribor - dobânda medie la care se împrumută între elebăncile din zona euro - s-a situat pe o pantă ascendentă în iunie,când costul pentru depozitele atrase pe trei luni a depăşit 0,7% pean. În schimb, la creditele ipotecare în sold dobânda a continuatsă se menţină pe o uşoară tendinţă de scădere.

Bancherii au majorat însă cu o jumătate de punct procentualcosturile pentru creditele de consum în lei aflate în sold, dobândamedie pentru împrumuturile cu scadenţa între unu şi cinci aniajungând la 17,6% pe an, faţă de 17% în luna anterioară. Dobânzilela creditele în portofoliu rămân o sursă importantă de venit pentrubănci, în contextul în care volumul creditelor noi rămânelimitat.

Creşterea ratelor plătite de clienţii vechi lasă şi mai puţinibani pentru consum în buzunarele românilor, întârziind astfelrevenirea economiei. Analiştii spun însă că impactul asupraclienţilor rămâne atât timp cât majorările de dobândă nu suntsemnificative.

"Atât timp cât creşterile de dobândă nu sunt consistente,impactul asupra clienţilor ar trebui să fie limitat. Nu vădposibilitatea unei creşteri masive a dobânzilor, pentru că ar fidificil de suportat pentru clienţi în această perioadă", apreciazăAnghel.

Urcă şi dobânzile la depozite

La nivelul întregii pieţe, dobânzile au crescut în iunie mairepede la depozitele noi decât la creditele noi, astfel că marjelede câştig ale băncilor s-au restrâns până la 4,6% la lei şi 2,8% laeuro. În a doua parte a anului, presiunea asupra marjelor dedobândă s-ar putea accentua, deoarece băncile încearcă să atragănoi deponenţi sau cel puţin să îi păstreze pe cei existenţi încontextul creşterii presiunilor inflaţioniste şi al impozităriiveniturilor din dobânzi.

În schimb, băncile continuă să ţină cu dinţii de marjele dedobândă la creditele şi depozitele în sold, la lei acestea urcândîn iunie la aproape 7,2%, cu două puncte procentuale peste niveluldin perioada similară a anului trecut.

Portofoliul existent este o sursă importantă de venituri pentrubănci într-un moment în care acestea se aşteaptă la un nou val decredite neperformante, iar volumul de credite noi este foartescăzut. În iunie, de exemplu, creditul neguvernamental a urcat cudoar 3,8%, fiind susţinut aproape integral de componenta învalută.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO