Bănci și Asigurări

Băncile au solicitat BNR modificarea cadrului de reglementare privind amânarea plăţii unor credite în funcţie de situaţiile care apar în piaţă din cauza crizei coronavirus şi majorarea plafonului privind achiziţia de titluri de stat

Băncile au solicitat BNR modificarea cadrului de...

Autor: Roxana Rosu

16.03.2020, 14:54 269

Băncile comerciale au solicitat BNR modificarea cadrului de reglementare în privinţa amânării plăţii unor credite, în funcţie de situaţiile care apar în piaţă din cauza crizei coronavirus- izolarea clienţilor, restricţiile de deplasare, întreruperea completă a activităţii companiilor, etc.

BNR a primit această solicitare şi o analizează având în vedere că trebuie să aibă o discuţie şi cu oficialii de la Bruxelles, aceasta fiind procedura obişnuită.

Până când va fi făcută o analiză completă, băncile pot lua decizii individuale, caz cu caz, în funcţie de situaţia din teren, fără acest cadru de reglementare, aşa cum a fost şi în criza precedentă.

De asemenea, băncile au solicitat BNR majorarea plafonului privind achiziţia de titluri de stat, solicitare care este în analiză şi va fi discutată cu Bruxelles şi BCE.

Statul, prin Ministerul Finanţelor, va avea nevoie de mai mulţi bani în continuare pentru a trece prin această criză şi va trebui să vândă mai multe titluri de stat.

Băncile din România sunt la limita superioară privind deţinerile de titluri de stat, aşa că au nevoie de aprobarea BNR pentru majorarea limitei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO