Bănci și Asigurări

Băncile au tăiat 4.000 de posturi anul trecut. Măsurile dure de reducere a costurilor se văd şi în scăderea salariului mediu net

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Razvan Voican

22.02.2013, 00:07 14422

Peste 4.000 de angajaţi au părăsit sistemul bancar în 2012, în condiţiile în care 322 de unităţi au tras obloanele, reţeaua totală intrând sub pragul de 6.000 de sucursale şi agenţii.

Băncile au trecut astfel la măsuri mai dure de reducere a costurilor de operare după ce în primii ani de criză au tot tras de timp sperând în zadar că economia îşi va reveni.

O ajustare se vede şi la nivelul salariului mediu net, care a coborât de la 4.000 de lei/bancă în decembrie 2011 la 3.424 de lei/bancă în decembrie 2012, cu toate rezervele legate de acest indicator care suportă deformări importante din cauza câştigurilor din top management. Şi totuşi BNR consideră insuficiente măsurile de restructurare.

"Nu este suficient cât au închis până acum, iar la situaţia de azi din economie nu mai poţi susţine aceleaşi salarii la un personal atât de mare. Reduci ori salariile, ori numărul de angajaţi. Altă soluţie nu există, iar dacă nu se restructurează, pier­derile se vor accentura, decapitalizarea se va accentua şi iar vor primi de la noi ordin de majorare a capitalului. Nu cred că acţionarii vor fi bucuroşi să vadă ordinul de la BNR", spune Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR.

La sfârşitul lui 2012 lucrau în bănci 61.739 de angajaţi, iar reţeaua totală număra 5.724 de unităţi.

Cinteză spune că băncile s-au lăbărţat când aveau activitate, iar acum trebuie să se restrângă. Mai multe bănci au prezentat la BNR planuri de restructurare. "Dacă le aplică întocmai, situaţia se va îmbunătăţi rapid."

Citiţi artcolul integral pe www.zfcorporate.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO