Bănci și Asigurări

Băncile au ţinut la BNR în fiecare zi lucrătoare din martie circa 3,6 mld. lei

Băncile au ţinut la BNR în fiecare zi lucrătoare din...

Autor: Liviu Popescu

06.04.2015, 00:00 130
Băncile au depus la BNR prin facilitatea de depozit pe o zi aproximativ 3,6 miliarde de lei (800 mil. euro), în fiecare zi lucrătoare din martie, cu 40% mai mult faţă de nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR. Totuşi, faţă de luna anterioară valoarea acestor sume s-a înjumătăţit: media zilnică din februarie a fost de 7 miliarde de lei. Bancherii şi-au plasat banii la banca centrală cu o dobândă de numai 0,25% pe an, în condiţiile în care activitatea de creditare se diminuează de la lună la lună. În februarie, băncile locale aveau un stoc de credite acordate populaţiei şi companiilor de 210 miliarde de lei, în scădere cu 4% faţă de a doua lună a anului trecut, evoluţie care reflectă reticienţa de a finanţa economia.
 
Bancherii se plâng că nu găsesc suficienţi clienţi solvabili pe care să îi crediteze şi că riscul de ţară este ridicat. Însă nivelul CDS (Credit Defaul Swap), care influenţează costul finanţării externe, a scăzut în jurul nivelului de 100 de puncte de bază, la minimul ultimilor şase ani. La începutul crizei, cotaţia depăşea 700 de puncte de bază. Facilitatea de depozit permite băncilor să depoziteze la finele fiecărei zile de tranzacţionare lichiditatea în exces în depozite pe o zi la BNR, la o rată de dobândă predeterminată dacă nu identifică alte plasamente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO