Bănci și Asigurări

​Băncile centrale au redus dobânzile de 690 de ori de la prăbuşirea Lehman Brothers. Există o cale de ieşire?

​Băncile centrale au redus dobânzile de 690 de ori de...

Autor: Catalina Apostoiu

22.12.2016, 17:34 449

Cele mai importante 50 de bănci centrale ale lumii au redus dobânzile de politică monetară de 690 de ori de la prăbuşirea băncii americane de investiţii Lehman Brothers în septembrie 2008, potrivit datelor JP Morgan Asset Management, citate de CNBC. În timp ce aceasta echivalează cu o reducere la fiecare trei zile de tranzacţionare, analiştii avertizează că băncile centrale ar putea rămâne fără muniţie în scurt timp.

“Aceste reduceri de dobânzi au fost în mod esenţial  efectuate în efortul de stimulare a creşterii economice şi de susţinere a economiilor după criza financiară”, spune Alex Dryden, strateg la JPMorgan Asset Management.

Însă în noua lume a dobânzilor ultra-scăzute şi a politicilor monetare relaxate, alte segmente ale economiei ar putea avea de suferit. Astfel, apare o întrebare majoră: va ieşi oare economia mondială vreodată din acest mediu de dobânzi scăzute?

“Nu există o cale uşoară”, spune Jan von Gerich, economist-şef la Nordea. “Situaţia este însă mixtă. Fed-ul găseşte treptat cel puţin o cale parţială de ieşire, în timp ce este greu de întrevăzut cum BCE ar putea majora dobânzile înainte de următoarea recesiune”.

De la prăbuşirea Lehman Brothers, sectorul bancar nu şi-a revenit încă. În timp ce politicile monetare relaxate au adus stabilitate în economie, dobânzile în scădere au sporit presiunile asupra profitabilităţii băncilor. La aceasta s-a adăugat nesiguranţa în creştere generată de evenimente geopolitice.

Ne vom întoarce vreodată la o eră pre-Lehman?

“Având în vedere actualul climat, nu. Eşecul guvernelor de a aplica o politică fiscală responsabilă care să dubleze politicile băncilor centrale ne-a adus într-o eră de bani ieftini, dobânzi scăzute, dar şi creştere inadecvată”, spune Anasakti Thaker, economist la PhilipCapital UK.

Între timp, alţi analişti cred că economia mondială a învăţat un număr de lecţii după criza Lehman şi deşi acestea au lăsat poate unele urme, a apărut o nouă eră în care pieţele sunt mai bine reglementate.

“Economia de astăzi este ca o broască ţestoasă. Înceată şi constantă, dar puternică şi robustă. Când Lehman s-a prăbuşit, nesiguranţa şi panica au atins la niveluri foarte ridicate”, potrivit lui Dryden de la JP Morgan. “Există riscuri astăzi (în special de natură politică), însă suntem departe de punctul în care ne aflam în 2008”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO