Bănci și Asigurări

Băncile centrale din cele mai mari economii ale lumii rămân în prima linie a luptei cu recesiunea. BCE este hotărâtă să treacă peste naţionalismul german

Isabel Schnabel, economist german membru al consiliului guvernator al BCE (a doua din dreapta): „Nu ne schimbăm politica monetară în niciun fel ca răspuns la hotărârea Curţii Constituţionale germane.“

Isabel Schnabel, economist german membru al consiliului guvernator al BCE (a doua din dreapta): „Nu ne schimbăm politica monetară în niciun fel ca răspuns la hotărârea Curţii Constituţionale germane.“

Autor: Bogdan Cojocaru

27.05.2020, 22:08 707

Pan­demia, cu cele mai mari provocări eco­no­mice postbelice pe care le-a adus, a scos în evidenţă rolul celor mai impor­tan­te bănci centrale ale lumii în salvarea eco­nomiilor, dar şi vulnerabilităţile acestora.

Banca Centrală Europeană se pregăteşte de ce este mai rău: viaţa în plină criză fără cea mai importantă componentă a sa, Bundesbank, banca cen­trală a Germaniei, scrie Reuters. BCE a fost pusă în această situaţie de o decizie a Curţii Constitu­ţionale germane prin care aceasta cere guvernului german şi parlamentului să evalueze necesitatea achiziţiilor de obligaţiuni efectuate de banca centrală a zonei euro, instrumentul prin care aceasta a salvat euro în criza trecută şi ajută în actuala pandemie statele vulnerabile să reziste financiar.

Cu alte cuvinte, judecătorii nemţi au cerut o supraveghere politică a activităţii BCE, sau ca manevrele acesteia să se supună dreptului german. În aceste condiţii, BCE riscă să rămână fără sprijinul Bundesbank, cea mai puternică bancă centrală din sistemul financiar al zonei euro. De aceea, BCE proiectează planuri de avarie pentru a-şi putea menţine în funcţiune pro­gramul de mii de miliarde de euro de achiziţii de obligaţiuni fără Bundesbank în cazul în care instanţa supremă germană forţează principalul participant să se retragă, au declarat pentru Reuters patru surse apropiate situaţiei. În acest scenariu, BCE ar lansa un atac în justiţie fără precedent contra băncii germane, cel mai mare acţionar al ei, pentru a o aduce înapoi în program.

O astfel de acţiune ar marca un moment hotărâtor pentru soarta euro, testând angajamentele Germaniei faţă de uniunea monetară. Curtea Constituţională de la Karlsruhe a dat termen BCE până în august pentru a-şi justifica achiziţiile de acti­ve, altfel aceasta va continua schema fără ­Bun­des­bank. Banca germană ar fi trebuit să efectueze peste un sfert din achiziţii. Cei mai mulţi observatori se aşteaptă ca problema să fie rezolvată chiar de Bundesbank, însă BCE se pregăteşte de cel mai pesimist scenariu. În acesta, celelalte bănci centrale vor prelua sarcina nemţilor, cumpărând şi obligaţiuni germane. În orice caz, BCE nu va face economie la muniţie. De acest lucru a asigurat chiar o nemţoaică, Isabel Schnabel, economistă care s-a alăturat boardului BCE în ianuarie.

„Nu ne ajustăm politica monetară în niciun fel ca răspuns la hotărârea curţii germane. Hotărârea nu ne afectează direct“, a spus ea pentru Financial Times, precizând că problema va fi rezolvată probabil de Bundesbank. Schnabel a mers mai departe asigurând că BCE este pregătită să extindă orice instrument de-al său dacă va fi nevoie de acest lucru pentru a-şi putea atinge obiectivele. „Dacă considerăm că este nevoie de şi mai mult stimul, BCE va fi pregătită să extindă orice instrument pentru a atinge obiectivul de statibilitate a preţurilor. În ceea ce priveşte programul de achiziţii de urgenţă pe timp de pandemie, aceasta priveşte mărimea, compoziţia şi durata programului. Suntem pregătiţi să reacţionăm la orice date noi apar“, a explicat Schnabel. Pe pieţele financiare domină părerea că guvernatorii care conduc BCE vor majora programul de achiziţii de obligaţiuni de urgenţă, acum de 750 de miliarde de euro, când se vor întâlni săptămâna aceasta.

Până atunci, instituţia a avertizat că pandemia de COVID-19 a amplificat vulnerabilităţile din sectorul financiar, iar băncile din zona euro vor suferi probabil pierderi semnificative. De asemenea, prin vicepre­şe­din­tele Luis de Guindos, BCE a atenţionat că ar­se­nalul fiscal vast folosit de guvernele din zona euro pentru a lupta cu criza ar putea pune la îndoială capa­citatea guvernelor de a rambursa datoriile şi reînvia astfel pericolul ieşirii vreunei ţări din zona euro. „Raportul datorie/PIB se va duce în sus“, a spus spaniolul. „Însă alternativa, aceea de a nu folosi politicile bugetare, ar putea fi mult mai distrugătoare.“ Separat, şefa BCE, franţuzoaica Christine Lagarde, a declarat că scăderea economică de anul acesta a zonei euro se apropie de cea prevăzută de instituţia sa în cel mai pesimist scenariu, de -8-12%, notează Bloomberg. „Un scenariu moderat nu mai este de actualitate.“

În SUA, Federal Reserve Bank of Chicago a calculat că activitatea economică a înregistrat în aprilie cea mai mare scădere din ultima jumătate de secol. În ultimele zece săptămâni, unu din patru americani de vârstă activă s-a înscris pentru ajutoare de şomaj de la stat. Rezerva Federală americană a dezlănţuit deja un baraj masiv de politici monetare, unele noi, inclusiv reduceri de dobânzi, pentru a face cât mai lină căderea economiei în recesiune. Cu şanse mari ca recesiunea să devină depresiune şi cu un blocaj în Congres în privinţa aprobării unei noi runde de stimulente economice, pieţele financiare pariază pe mai multă acţiune din partea băncii centrale a celei mai mari economii a lumii.

Una din noile unelte ar putea fi fixarea la un anumit nivel a yieldurilor obligaţiunilor de stat de o anumită maturitate prin achiziţii nelimitate. În Japonia, banca centrală este aşteptată să menţină costurile de împrumut jos prin achiziţii agresive de active în timp ce guvernul se pregăteşte să aplice un nou pachet de stimulare, echivalent cu 1.100 de miliarde de dolari, care include cheltuieli directe semnificative, pentru a împiedica economia să alunece şi mai mult în recesiune. Guvernatorul băncii centrale Haruhiko Kuroda a subliniat importanţa ca în aceste vremuri instituţia sa şi guvernul să coopereze. Din China, guvernatorul băncii centrale de acolo a asigurat că măsurile de stimulare vor fi menţinute chiar dacă economia dă semne de ameliorare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO