Bănci și Asigurări

Băncile centrale din estul Europei se pregătesc de relaxarea politicii monetare în faţa coronavirusului. Cehii dau tonul

Băncile centrale din estul Europei se pregătesc de relaxarea politicii monetare în faţa coronavirusului. Cehii dau tonul

Autor: Catalina Apostoiu

18.03.2020, 00:05 342

Cehia a decis reducerea de urgenţă a dobânzilor pentru contracararea impactului pandemiei de coronavirus, inversând o majorare din februarie în condiţiile în care băncile centrale din regiune pregătesc măsuri de relaxare monetară, scrie Bloomberg.

Strategii cehi au redus dobânda de referinţă cu o jumă­tate de punct la 1,75% în cadrul unei şedinţe extraordinare. Guvernatorul băncii centrale cehe Jiri Rusnok a declarat că ban­ca este pregătită pentru noi reduceri, cât şi să reacţioneze în faţa oricăror mişcări excesive ale monedei naţionale, co­roa­na, dacă va fi necesar.

Deşi impactul virusului asupra economiei nu este clar încă, inflaţia va încetini dramatic comparativ cu estimările anterioare, a declarat acesta. „Este clar că se va produce o răcire dramatică a economiei. Credem cu tărie că decizia noastră este una corectă“, a adăugat guvernatorul băncii centrale a Cehiei.

Măsura a fost una drastică pentru o bancă centrală care a ma­jorat dobânzile de nouă ori din 2017 în cadrul uneia dintre cele mai agresive serii de majorări de dobânzi la nivel mon­di­al.

Aceasta survine de asemenea în contextul în care strategi din întreaga lume se luptă să protejeze o economie cuprinsă de nesiguranţă. Guvernele din aripa estică a Uniunii Eu­ropene îşi deschid vistieriile pentru a contracara înce­ti­ni­rea eco­nomiei în condiţiile în care magazinele, fabricile, res­tau­rantele şi companiile intră sub efectul măsurilor de ca­ran­ti­nă.

 

Băncile centrale reacţionează la rândul lor.

Serbia, candidată la statutul de membru al UE, a redus dobânzile săptămâna trecută. Iar, după decizia SUA de reducere de urgenţă a dobânzilor din weekend, strategul polonez Jerzy Zyzynski a anunţat că boardul băncii centrale a Poloniei este înclinat să analizeze o reducere a dobânzilor cu peste un sfert de punct procentual de la miminul record de 1,6%. Economiştii chestionaţi de Bloomberg anticipează o reducere de cel puţin o jumătate de punct.

Guvernul de la Varşovia s-a angajat de asemenea să vină cu un plan de stimulente care să echivaleze cu peste 1% din PIB. Strategul Grazyna Ancyparowicz a declarat că stimulentele fiscale ar trebui anunţate înainte ca banca centrală să analizeze o reducere a dobânzilor.

În Ungaria, banca centrală a anunţat un moratoriu pe plăţile creditelor corporate în paralel cu ajustarea reglementărilor privind garanţiile pentru bănci, pregătind terenul pentru posibile stimulente de peste 8 miliarde de forinţi.

Coroana cehă a scăzut cu 4,1% la 27,35 euro, cel mai slab nivel din iunie 2015. În ultimele 5 zile de tranzacţionare, moneda a pierdut 6,5%, cel mai mult din rândul a 31 de monede monitorizate de Bloomberg.

Forintul ungar a fost pe punctul de a atinge un nou record negativ săptămâna trecută, în timp ce zlotul polonez s-a depreciate cu aproximativ 2% în raport cu euro de când Polonia a anunţat primul său caz de coronavirus, pe 4 martie.

 
 
AFACERI DE LA ZERO