Bănci și Asigurări

Băncile centrale din întreaga lume recunosc nevoia de noi stimulente pentru economii, dar va fi suficientă doar ajustarea dobânzilor?

Băncile centrale din întreaga lume recunosc nevoia de...

Autor: Catalina Apostoiu

23.07.2019, 00:04 168

Dobânzile negative afectează băncile din Europa obligându-le să plătească băncilor centrale pentru stocarea fondurilor excedentare.

Băncile centrale din întreaga lume se pregătesc să lanseze cele mai agresive stimulente monetare de la criza financiară din urmă cu un deceniu.

Circumstanţele diferă însă acum, politicile având drept obiectiv revitalizarea expansiunilor de un deceniu mai degrabă decât evitarea unui colaps economic. În acelaşi timp, nu este clar dacă instrumentele bancherilor centrali vor fi adecvate, scrie The Wall Street Journal.

„Considerăm că economia se află într-o poziţie bună şi suntem determinaţi să ne folosim instrumentele pentru a o menţine acolo“, declara preşedintele băncii centrale americane (Fed) Jerome Powell în faţa Congresului pe 10 iulie, indicând că banca este pregătită să reducă dobânzile.

Banca Centrală Europeană a transmis la rândul ei un semnal clar de relaxare monetară după reuniunea din iunie, declarând că este un larg consens în rândul oficialilor că „trebuie să fie pregătiţi“ să reducă dobânzile şi să reia achiziţiile de active pentru a stimula mai puternic economia.

Deja unele bănci centrale din regiunea Asia-Pacific au redus dobânzile în acest an. Băncile centrale din Coreea şi Indonezia au redus dobânzile săptămâna trecută, ca şi Africa de Sud.

Există însă riscuri legate de această strategie. Cu dobânzile deja scăzute în SUA şi sub zero în Japonia şi cea mai mare parte a Europei, noi stimulente ar putea alimenta bule destabilizatoare în sectorul rezidenţial şi alte categorii de active. Dobânzile negative afectează băncile din Europa obligându-le să plătească băncilor centrale pentru stocarea fondurilor excedentare. Iar dacă recesiunile chiar apar, băncile centrale ar deţine mai puţină muniţie pentru a-şi apăra economiile.

Este de asemenea neclar cât de multe stimulente mai poţi fi obţinute din astfel de politici. Iar băncile centrale nu au prea multă influenţă asupra nesiguranţei generate de Brexit şi disputa dintre SUA şi China.

Deocamdată, o ajustare uşoară a dobânzilor ar putea fi suficientă. Economia mondială încetineşte, dar nu pare aproape de o recesiune sau o criză destabilizatoare, iar şomajul este destul de scăzut în cea mai mare parte a economiilor dezvoltate. Inflaţia a scăzut sub ţinta de 2% pe care majoritatea marilor bănci centrale o consideră optimă, dar pericolul deflaţiei pare îndepărtat.

Oficialii Fed au semnalat că sunt pregătiţi să reducă dobânda de referinţă în această lună cu un sfert de punct procentual, indicând noi posibile reduceri. Ar fi prima reducere a Fed din 2008. Analiştii se aşteaptă ca BCE să-şi reducă dobânda deja negativă până la reuniunea din septembrie şi nu exclud o reducere înainte de această dată. Banca şi-ar putea relua de asemenea achiziţiile de obligaţiuni.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO