Bănci și Asigurări

Băncile centrale reacţionează la războiul comercial mondial cu achiziţii record de aur

Băncile centrale reacţionează la războiul comercial...

Autor: Bogdan Cojocaru

02.08.2019, 00:04 874

Băncile centrale au cumpărat 374 de tone de aur.

Băncile centrale au achiziţionat aur în valoare record de 15,7 miliarde de dolari în primele şase luni ale anului în efortul de a-şi diversifica rezervele în raport cu dolarul american, în condiţiile în care tensiunile comerciale globale persistă, scrie Financial Times.

Datele publicate ieri de Consiliul Mondial al Aurului au arătat că băncile centrale, în frunte cu cele din Polonia, China şi Rusia, au cumpărat 374 de tone de aur - cele mai mari achiziţii de metal preţios efectuate de instituţiile publice în primul semestru al oricărui an de până acum.

Băncile centrale au contribuit cu aproape o şesime din cererea totală de aur din perioada respectivă. Strategia reprezintă continuarea activităţii de anul trecut, când băncile centrale au acumulat mai mult aur decât oricând după abandonarea standardului aur (prin care o ţară îşi  putea lega valoarea monedei de cea a metalulului preţios) în 1971.

Schimbarea de atitudine faţă de aur de la criza financiară încoace a fost evidenţiată printr-o decizie de săptămâna trecută a Băncii Centrale Europene de a înceta un acord de limitare a vânzărilor de aur în condiţiile în care instituţiile financiare din regiune nu mai vând acest metal în volume mari şi sunt în schimb acum cumpărători. În general, cererea anuală de lingouri a crescut cu 8%, până la 1.123 tone, în trimestrul al doilea, stimulată de achiziţiile băncilor centrale şi de investitorii în fonduri tranzacţionate pe bursă şi garantate cu aur. Comentariile îndrăzneţe ale băncilor centrale, instabili­tatea geopolitică şi creşterea preţurilor aurului au încurajat investitorii să se îndrepte spre acest activ. Cererea a fost susţinută în continuare de o redresare a pieţei de bijuterii din India în trimestrul doi, cererea crescând cu  12% în ritm anualizat, la 168,6 tone.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO