Bănci și Asigurări

Bancile controleaza peste 60% din piata de leasing

17.09.2009, 15:32 22

Subsidiarele de leasing ale bancilor controlau la sfarsitulprimului semestru 61% din piata de leasing, cu un volum alfinantarilor acordate de aproape 474.000 de euro, potrivit datelorAsociatiei Societatilor Financiare (ALB).

Fata de aceeasi perioada din 2008, ponderea companiilorcontrolate de banci in totalul pietei s-a redus cu doua puncteprocentuale. In schimb, si-au majorat ponderea companiile captive,apartinand de regula unor dealeri auto, de la 19% in primulsemestru din 2008 la 28% la sfarsitul lunii iunie a acestui an. Pede alta parte, companiile de leasing independente, care nu suntcontrolate de banci sau importatori auto, aveau la sfarsitulprimului semestru o pondere in totalul pietei in scadere cu 7puncte, de 11%.

Piata s-a prabusit

Piata de leasing a inregistrat o scadere de 74% in primele saseluni din acest an, valoarea finantarilor acordate fiind de circa777.000 de euro, dupa ce in aceeasi perioada a anului trecutcresterea a fost de 36%.

Prabusirea pietei a fost cauzata de scaderea dramatica avanzarilor de masini noi si de echipamente industriale. In primulsemestru din acest an s-a dublat ponderea bunurilor second-hand intotalul activelor finantate de companiile de leasing. Astfel, dacain iunie 2008 acestea reprezentau 6% din piata, in prezent pondereaa ajuns la 14%.

O parte din crestere poate fi explicata prin faptul ca firmelede leasing au finantat in aceasta perioada achizitia mai multormasini recuperate de la clientii care nu si-au mai putut platiratele. Potrivit unor estimari din piata, numarul bunurilorrecuperate de firmele de leasing de la rau-platnici a depasit10.000 de unitati.

Au scazut importurile

In primul semestru din acest an companiile de leasing aufinantat in principal bunuri produse pe plan local, acestea avand opondere de 71% in totalul finantarilor acordate, fata de numai 2%in aceeasi perioada a anului trecut.

A scazut puternic ponderea bunurilor importate din tarile dinafara Uniunii Europene, de la 79% in primele sase luni ale anuluitrecut la 18% in prezent. In acelasi timp, ponderea bunurilor de pepiata UE s-a redus de la 19% la 11%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO