Bănci și Asigurări

Băncile cu capital majoritar românesc aveau 31,8% din active în 2021, iar 56% din bankingul local sunt în mâinile bancherilor austrieci, olandezi, francezi şi italieni

Băncile cu capital majoritar românesc aveau 31,8% din...

Autor: Claudia Medrega

05.07.2022, 00:07 1281

Participaţiile la capitalul social al sectorului bancar erau predominant româneşti la final de 2021, cu o cotă de piaţă de circa 31,8% din totalul activelor nete, iar pe poziţiile următoare se află Austria cu 23,6%, urmată de Olanda cu 12,3%, Franţa cu 11,3% şi Italia cu 8,9% din capitalul social al sectorului bancar românesc, potrivit BNR.

Comparativ, la momentul crizei financiare din anul 2008 structura capitalului sectoarelor bancare europene arăta poziţia dominantă a capitalului străin în sectoarele bancare din România, din regiune, precum şi din UE (ca nivel median), ulterior tendinţa cotei de piaţă a capitalului străin fiind descendentă.

În cazul României, aceste evoluţii au fost asociate inclusiv cu procesul de consolidare, care s-a accentuat în perioada recentă în scopul îmbunătăţirii eficienţei operaţionale şi a profitabilităţii, susţine BNR în Raportul asupra stabilităţii financiare.

Sectorul bancar românesc este format în prezent din 34 de bănci, din care 26 de instituţii de credit persoane juridice locale sau străine şi opt sucursale ale unor bănci străine.

În ceea ce priveşte rentabilitatea financiară (ROE) a băncilor în funcţie de ţara de origine a acţionarului majoritar vedem că la băncile din Olanda ROE este de 17,58%, Austria - ROE 14,61%, România ñ ROE 13,96%, Franţa - ROE 13,15% şi Italia - ROE 10,08%, conform datelor BNR.

În cazul băncilor cu capital majoritar românesc, austriac, olandez, francez şi italian indicatorul cost/venit oscilează în intervalul 50%-53%, cu cele mai mici ponderi la băncile cu capital austriac şi francez.

Din perspectiva indicatorilor de calitate a activelor, cea mai scăzută rată a creditelor neperformante se observă la băncile cu acţionarul majoritar din Austria (3%), iar cel mai ridicat grad de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante (75%) este la băncile din Franţa.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO