• Leu / EUR4.9486
  • Leu / GBP5.5502
  • Leu / USD5.1027
Bănci și Asigurări

Băncile cu o cotă de piaţă foarte mică nu vor supravieţui

Băncile cu o cotă de piaţă foarte mică nu vor supravieţui

Geor­ge Fried­man, pre­şe­din­te al Stratfor şi Geo­po­litical Futures

Autor: Claudia Medrega

20.04.2016, 00:07 305107

Consolidarea pe piaţa ban­ca­ră românească va continua şi este po­si­bilă chiar o înjumătăţire a nu­mă­rului de instituţii de credit, însă pro­cesul nu va fi rapid şi automat, susţin unii bancheri care au par­ticipat ieri la con­fe­rinţa „Emerging fun­ding for the real eco­nomy“, care l-a avut guest spea­ker pe Geor­ge Fried­man, unul dintre cei mai influenţi con­sultanţi ame­ricani în geopolitică, pre­şe­din­te al Stratfor şi Geo­po­litical Futures.

Cum arată noile uniforme ale Tarom, semnate Cătălin Botezatu. Galerie FOTO

Cea mai exclusivistă cursă de maşini din lume va avea în acest an marea finală în Bucureşti. Galerie FOTO

„Procesul de con­so­lidare se va produce. Este greu de crezut că se poate supravieţui cu o cotă de pia­ţă foarte mică. Însă, câte bănci vor ră­mâ­ne şi în ce perioadă de timp, este di­ficil de estimat. În mod clar avem un număr mare de bănci. Ar putea să rămână 15-20 de bănci... cine ştie. În mod clar vor fi câteva bănci uni­ver­sa­le şi câţiva jucători de nişă“, a de­cla­rat Mihaela Bîtu, de­puty CEO, direc­torul diviziei de com­mer­cial banking la ING Bank.

Cele mai frumoase sate din lume. Destinaţii pitoreşti, îngheţate în timp, departe de zgomotul şi agitaţia marilor oraşe. Galerie FOTO spectaculoasă

Cel mai colorat maraton: cum arată Color Run de la înălţime. Galerio FOTO. VIDEO

Trebuie să încerci! Oaza din subteran: Cafenea, cinema 3D, restaurant la 120 de m adâncime. Galerie FOTO

Un loc rupt din altă lume şi alt timp. Galerie foto fabuloasă cu cel mai scump hotel de pe glob. Cum arată paradisul unde fiecare cameră a costat 7 milioane de dolari

 

În urma conso­li­dă­rii vor rămâne câte­va bănci universale şi câţiva jucători de ni­şă, procesul urmând să fie in­fluenţat şi de „for­ţele pieţei“ şi de noile re­guli din ban­king, po­trivit bancherilor.

În ultimii doi ani, am asistat la tranzacţii im­portante cu porto­fo­lii de credite neper­for­mante, dar şi la achi­ziţia unor bănci de către alţi jucători din piaţă. În ur­ma tran­zacţiilor din ul­ti­mii ani a început să se vadă în sta­tis­tici consolidarea, dar există în conti­nuare bănci care-şi caută cumpărător.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9486
Diferență: 0,0141
Ieri: 4.9479
Azi: 5.1027
Diferență: -1,4809
Ieri: 5.1794
Azi: 5.5502
Diferență: 0,2384
Ieri: 5.5370
Azi: 5.2060
Diferență: -0,1821
Ieri: 5.2155