Băncile comerciale din România au început să plătească din acest an impozitul suplimentar de 2% din cifra de afaceri, iar suma cumulată care s-a adunat în conturile Ministerului Finanţelor pentru acest impozit în primul trimestru (T1) din 2024 a fost de 320,6 mil. lei, potrivit datelor transmise de Fisc pentru ZF.
Plăţile pentru acest impozit suplimentar se fac trimestrial. Dacă presupunem că şi în următoarele trei trimestre băncile vor plăti aceeaşi sumă la Fisc, ar reieşi circa 1,3 mld. lei ce ar putea fi daţi de bănci în contul acestui impozit suplimentar pentru întregul an 2024.
„Conform execuţiei de casă a bugetului de stat, sumele încasate în contul «Impozitul pe cifra de afaceri realizată de instituţiile de credit» până la data de 30 aprilie 2024 au fost în valoare de 320,58 mil. de lei“, a transmis ANAF pentru ZF.
Acest nou impozit se adaugă la impozitul pe profit de 16% plătit şi până acum de instituţiile de credit.
Pentru 2023 băncile au plătit impozi pe profit aproape 2,3 mld. lei, după cum indică datele ANAF. Ipotetic, dacă şi în 2024 băncile ar plăti impozit pe profit de 2,3 mld. lei, precum şi impozitul suplimentar estimat la 1,3 mld. lei pentru un an întreg, ar reieşi o sumă de 3,6 mld. lei plătită de instituţiile de credit în contul celor 2 impozite, adică băncile vor plăti cu 50% mai mulţi bani la buget decât până acum.