Bănci și Asigurări

Băncile din Cehia, lovite pe bursă după ce Guvernul de la Praga a anunţat că vrea sa naţionalize o parte din dividende

Băncile din Cehia, lovite pe bursă după ce Guvernul de...

Autor: Anelis Baciu

09.05.2019, 12:15 604

Acţiunile băncilor din Cehia continuă să scadă astazi pe bursa de la Praga, pe fondul anunţului Guvernului condus de Andrej Babiş de a forţa băncile să verse până la 20% din dividende într-un nou fond de dezvoltare administrat de stat.

Acţiunile Erste, grupul austriac care deţine Ceska Sporitelna, afiseaza o scadere de cu peste 1,6%. Ceska Sporitelna este a doua cea mai mare bancă  din Cehia după  active. O scadere mai mică, respectiv de 0,3% inregistrau şi acţiunile Komercni Banka, banca deţinută de grupul francez Société Générale. Komercni Banka este a treia cea mai mare bancă din Cehia. Pe de altă parte actiunile Moneta Money Bank sunt in scadere cu 1,2%. La conducerea Moneta Money Bank se află Tomas Spurny, CEO al BCR in perioada 2012-2015. Până in 2016 Moneta Money Bank a fost deţinută  de gigantul american GE.

De asemenea, acţiunile grupurilor care deţin bănci în Cehia sunt în scădere pe pieţele de origine. Grupul belgian KBC care deţine, cea mai mare bancă din Cehia după active - CSOB, afişa o scădere de 1,73% a acţiunilor pe bursa din Bruxelles. Scăderea acţiunilor Erste şi Raiffeisen la Viena trecea de la 1%, în timp ce Société Générale avea un declin de 1,7% pe bursa de la Paris.

Băncile cehe ar trebui să plătească până la 20% din dividende într-un nou fond de dezvoltare administrat de statului, potrivit premierului ceh Andrej Babiş. Decizia vine pe fondul incercarii Guvernului de a cauta noi surse de venituri pentru a contracara încetinirea creşterii economice.

Băncile din Cehia au fost generatoare puternice de profit pentru companiile mamă, în cea mai mare parte străine, profiturile lor cumulate crescând cu 9%, la 82,1 miliarde de coroane (3,2 miliarde de euro) în 2018, potrivit Reuters. Însă ele s-au confruntat adesea cu critici pentru că dividendele sunt scoase din ţară. Cele mai mari bănci din Cehia sunt toate deţinute de grupuri din străinătate. CSOB aparţine de KBC din Belgia, Ceska Sporitelna face parte din grupul Erste din Austria, iar Komercni Banka este deţinută de Societe Generale din Franţa.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO