Bănci și Asigurări

Băncile din Italia şi Austria, printre cele mai mici punctaje la solvabilitate. Cele nouă bănci mari europene care au subsidiare în România au trecut testele de stres

Băncile din Italia şi Austria, printre cele mai mici...

Autor: Claudia Medrega

01.08.2016, 00:04 1153
Nouă bănci europene mari din Aus­tria, Franţa, Italia, Ungaria şi Olanda, care sunt prezente şi pe piaţa româ­neas­că, au trecut testele de stres deru­late de Autoritatea Bancară Euro­pea­nă (EBA). În cadrul exerciţiului de stres s-a urmărit testarea solidităţii fi­nan­ciare în cazul a 51 de bănci care con­tro­lează 70% din sectorul bancar european.

Erste Bank, Raiffeisen Bank, Société Générale, BNP Paribas, Crédit Agricole, UniCredit, Intesa Sanpaolo, ING Bank şi OTP Bank - grupuri ban­ca­re care au subsidiare în România - sunt destul de bine capitalizate şi pot face faţă fără foarte mari probleme unor şocuri, după cum reiese din datele anunţate de Autoritatea Bancară Europeană. Însă băncile din Italia, Austria, Irlanda şi Spania au avut cele mai mici scoruri la testul de stres, potrivit Reuters.

În cazul Erste Group, care contro­lea­ză BCR, cea mai mare bancă de pe pia­ţa românească după active, aplica­rea scenariului advers ar avea ca rezul­tat o rată a capitalului de rangul 1 de 8,2%, la finalul anului 2018, faţă de un nivel de pornire de 12,3% la finalul anului 2015.

În total, variaţia indusă de stres ar fi de -416 puncte de bază.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO