Bănci și Asigurări

Băncile din România au o rentabilitate financiară (ROE) de 14%, în timp ce rentabilitatea băncilor din Europa Centrală şi de Est este în jurul a 7%, iar la nivelul UE este sub 6%

Băncile din România au o rentabilitate financiară...

Autor: Mircea Nica

17.08.2022, 07:30 848

Indicatorii de rentabilitate financiară şi de rentabilitate a activelor bancare în România se află la 14%, în timp ce rentabilitatea din Europa Centrală şi de Est este la jumătate, respectiv 7%, iar cea din Uniunea Europeană este sub 7%, conform unei analize realizate de Simona Ichim, Angela Pîslaru şi Claudia Voicilă, reprezentanţi ai BNR, într-un Caiet de Studii.

Astfel, se observă că începând cu anul 2015, odată cu atenuarea costurilor riscului de credit asociate crizei financiare internaţionale din 2008, profitabilitea sectorului bancar românesc a devenit consistent.

Anul 2021 a marcat o revenire la valori prepandemice a indicatorilor de rentabilitate, iar ulterior anului 2014, indicatorii de profitabilitate ai sectorului bancar românesc s-au situate la un nivel superior medianei Uniunii Europene sau a celei din zona Europei Centrale şi de Est (CEE), conform analizei BNR.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO