Bănci și Asigurări

Băncile din România cu capital austriac, italian şi grecesc creditează în primul rând companiile. Austriecii şi francezii domină retailul

Băncile din România cu capital austriac, italian şi...

Autor: Claudia Medrega

14.06.2017, 00:07 838

Băncile cu capital austriac, francez, italian şi grecesc şi-au diminuat în ultimul an finanţările acordate com­paniilor, în timp ce băncile cu capital olandez au ma­jorat uşor creditele corporate. Pe partea de credite alocate popu­laţiei, tendinţa a fost în general de creştere, excepţie făcând instituţiile de credit cu capital grecesc, reiese din statisticile BNR.

Băncile româneşti cu ca­pital austriac aveau anul trecut cea mai mare ex­pune­re pe segmentul cre­di­tării companiilor, fi­ind urmate de instituţiile de credit cu capital italian şi gre­cesc/ cipriot.

În schimb, pe com­po­nenta creditelor pen­tru popu­laţie, pe po­dium se pla­sează băncile cu ca­pital austriac, francez şi elen.

Investitorii austrieci sunt cei mai vizibili dintre străini în sec­torul bancar local, volumul creditelor acordate de băn­ci­le deţinute de aceştia cumulând aproape un sfert din total. Plu­tonul băncilor austriece - din care fac parte liderul pieţei locale BCR şi Raiffeisen, plasată pe locul patru în topul după active - avea la finalul anului trecut un volum total de credite corporate şi retail de peste 50 mld. lei (11 mld. euro).

Finanţările acordate de acţionarii străini băncilor de pe piaţa locală au început să crească substanţial în urmă cu apro­xi­mativ un deceniu şi au ajuns la un maxim de 26 mld. euro în 2008, în timp ce după încetarea acordului de la Viena resursele externe s-au înjumătăţit, coborând anul tre­cut la 11 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO