Bănci și Asigurări

Băncile din România, una dintre cele mai profitabile investiţii pentru BERD

BERD este unul dintre cei mai mari investitori instituţionali în România, banca investind până în prezent aproape 8 mld. euro în peste 400 de proiecte. Doar anul trecut, BERD a investit 550 mil. euro în România, 93% din această finanţare fiind direcţionate către sectorul privat.

În anii de criză economică, BERD a susţinut băncile locale în contextul procesului de dezintermediere, fiind o susţinătoare a Iniţiativei de la Viena, convenită cu cele mai mari grupuri bancare din regiune pentru păstrarea expunerilor.

BERD este unul dintre cei mai mari investitori instituţionali în România, banca investind până în prezent aproape 8 mld. euro în peste 400 de proiecte. Doar anul trecut, BERD a investit 550 mil. euro în România, 93% din această finanţare fiind direcţionate către sectorul privat. În anii de criză economică, BERD a susţinut băncile locale în contextul procesului de dezintermediere, fiind o susţinătoare a Iniţiativei de la Viena, convenită cu cele mai mari grupuri bancare din regiune pentru păstrarea expunerilor.

Autor: Claudia Medrega

19.07.2018, 00:08 1120

♦ Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cel mai mare investitor instituţional străin din România, a fost de-a lungul timpului o susţinătoare importantă a sectorului bancar românesc ♦ Instituţia a participat la procese de privatizare din bankingul local, fiind acţionar de-a lungul timpului chiar la cele mai mari bănci din sistem (BCR, Banca Transilvania şi BRD-SocGen), dar şi la grupurile greceşti Alpha Bank, Bancpost, şi recent la Piraeus Bank. În trecut, şi Banca Ţiriac şi Miro Bank (în prezent ProCredit Bank) s-au numărat printre băncile care au fost susţinute de BERD ♦ BERD, alături de IFC, a cumpărat şi obligaţiuni emise de bănci.

Cea mai recentă tranzacţie pentru BERD este intrarea, alături de fondul american de investiţii J.C. Flowers, în acţionariatul Piraeus Bank cu o participaţie de 19%, la puţin timp după ce grecii au anunţat vânzarea subsidiarei din România către fondul american de investiţii J.C. Flowers&Co.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO