Bănci și Asigurări

Băncile din zona euro luptă să convingă BCE de toxicitatea dobânzilor negative îndrăgite de Donald Trump

Băncile din zona euro luptă să convingă BCE de...

Autor: Catalina Apostoiu

24.01.2020, 00:05 562

Directorii băncilor din zona euro s-au lansat într-un nou efort de a convinge strategii BCE de pericolele menţinerii dobânzilor negative pe termen lung, avertizând că acestea vor răni deponenţii şi pensionarii, alimentând în acelaşi timp bule ale preţurilor activelor mai riscante, relatează Financial Times.

În ultimii doi ani, directorii băncilor au încercat din greu să forţeze BCE să renunţe la dobânzile negative introduse pentru prima dată în 2014. Acestea au redus câţtigurile generate de bancheri din creditare şi le-au zdrobit marjele profiturilor.

Eforturile acestora au fost însă în zadar, strategii BCE ajungând la concluzia că beneficiile aduse economiei zonei euro depăşesc impactul suferit de bănci.

Acum, bancherii europeni adoptă o abordare diferită. Într-o serie de întâlniri private cu liderii regiunii la summitul din Davos, bancherii avertizează cu privire la pericolele generale ale dobânzilor negative pe termen lung, potrivit unor surse familiare cu discuţiile.

Aceştia au atras atenţia asupra datelor ce indică faptul că impactul politicii monetare ultrarelaxate se estompează şi au îndemnat strategii să reducă taxele şi să crească cheltuielile pentru impulsionarea creşterii economice.

Băncile din zona euro au fost de asemenea susţinute în aceste eforturi de delegaţia din Davos a administraţiei americane, care a îndemnat la rândul său politicienii europeni să implementeze stimulente fiscale.

Larry Kudlow, consilier economic de top al Casei Albe, a declarat că Europa are nevoie să reducă taxele  reglementările pentru companii în loc să menţină dobânzile în teritoriu negativ. „Dobânzile negative nu sunt o idee bună, sunt novice pentru bănci, nu sunt bune pentru deponenţi“, a declarat Kudlow.

Jamie Dimon, CEO-ul JPMorgan, a declarat la rândul său că una din cele mai mari temeri ale sale are legătură cu dobânzile negative, potrivit CNBC. Acestea reprezintă „unul dintre cele mai mari experimente ale tuturor timpurilor, dar nu ştim încă rezultatul final al acestuia“, a declarat Dimon.

Pentru preşedintele american Donald Trump în schimb, dobânzile negative sunt „ceva cu care m-aş putea obişnui“.

În opinia lui John Authers, editorialist Bloomberg, însă dobânzile negative îndrăgite de Trump sunt toxice pentru băncile europene. Cea mai relevantă dovadă în acest sens o reprezintă costurile suportate de acestea până acum pentru lichiditatea în exces parcată la BCE: 25 milioane de euro.

Sistemul bancar rămâne suferind, iar zona euro este în continuare dependent de acesta. „Nimic ce afectează profiturile băncilor europene nu reprezintă o veste bună“, scrie Authers.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO