Bănci și Asigurări

Băncile din Europa Centrală şi de Est vor înregistra o creştere a cererii de credite în următoarele şase luni, mai ales datorită nevoii mărite de lichiditate a companiilor; cererea pe zona de consum şi investiţii va fi însă în scădere

Băncile din Europa Centrală şi de Est vor înregistra...

Autor: Roxana Rosu

06.12.2022, 14:16 335

Băncile din Europa Centrală, de Est şi de Sud vor înregistra o creştere a cererii de credite în următoarele şase luni, chiar dacă ritmul va fi redus, principalul motor fiind nevoia de lichiditate a companiilor, arată o analiză a Băncii Europene de Investiţii. 

Analiza include date aferente lunii septembrie şi evaluează cererea din următoarele 6 luni.

În acelaşi timp, cererea pentru credite de consum şi imobiliare, precum şi pentru investiţii se va reduce. 

Băncile se aşteaptă la înăsprirea condiţiilor de creditare, mai ales pe segmentul ipotecar, în special din cauza războiului din Ucraina, a inflaţiei ridicate şi a majorării dobânzilor, pe măsură ce creşterea economiilor din regiune dă semne de încetinire.

În ciuda previziunilor, calitatea creditării a avut o evoluţie bună în ultimele şase luni, dar băncile se aşteaptă la creşterea ponderii creditelor neperformante în următoarele şase luni. 

Grupurile bancare cu activităţi în regiune consider că zona are încă potential de dezvoltare, mai ales în România şi Cehia. Principalul motiv este că, exceptând Polonia, profitabilitatea subsidiarelor din aceste ţări este superioară celei raportate la nivel de grup. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO