Bănci și Asigurări

Băncile franceze se pregătesc pentru impozite mai mari şi reformarea modelului de afaceri sub preşedinţia socialistului Hollande

 Băncile franceze se pregătesc pentru impozite mai mari şi reformarea modelului de afaceri sub preşedinţia socialistului Hollande

Autor: Andrei Cîrchelan

08.05.2012, 15:09 522

Cele mai mari bănci franceze, BNP Paribas, Societe Generale şi Credit Agricole, se pregătesc pentru impozite mai mari şi posibilitatea de a fi obigate să separe operaţiunile riscante, măsuri promise în campania electorală de noul preşedinte al Franţei, Francois Hollande, scrie Bloomberg.

În timpul campaniei electorale, Hollande a spus că finanţele sunt "cel mai mare adversar" al său, a promis că va forţa băncile să separe operaţiunile speculative de cele de retail. În plus, noul preşedinte vrea să taxeze toate tranzacţiile bancare şi să majoreze impozitul pe profitul băncilor cu 15%.

Măsurile lui Hollande ar veni în contextul în care criza europeană a datoriilor riscă să se reaprindă din cauza rezultatele alegerilor legislative din Grecia şi Franţa, unde electoratul a arătat că nu mai vrea austeritate. Hollande este primul preşedinte socialist din ultimii 17 ani, al Franţei, a doua economie ca mărime a Europei. El intenţionează să atenueze impactul măsurilor de austeritate şi să stimuleze creşterea economică. În Grecia, parlamentul va include trei partide care se opun puternic acordurilor de bailout.
Băncile franceze au cumpărat datorii în valoare de 620 miliarde euro emise de ţări problematice precum Grecia, Portugalia, Irlanda, Italia şi Spania. Acestea vor acum să-şi reducă cu cel puţin 300 miliarde euro expunerea pe titlurile emise de statele cu probleme.

"Pata neagră este Grecia. Victoria lui Hollande a fost luată deja în calcul," a spus Gary Moore, analist la Montsegur Finance. El a adăugat că Hollande nu îşi poate permite o relaţie de antagonism cu băncile, deoarece are nevoie de ele când guvernul va emite titluri de stat.

Hollande a promis să reformeze sistemul bancar. În prezent, băncile franceze oprerează folosind un model aşaânumit "universal", adică sunt active în toate segmentele, de la retail până la pieţe de capital. Reforma lui Hollande ar putea avea ca efecte scăderi de până la 10% ale profiturilor marilor bănci în 2013, conform estimărilor lui Jean-Pierre Lambert, analist al Keefe, Bruyette & Woods.

Statul francez ar putea strânge 800 milioane euro din majorarea impozitelor bancare, potrivit unor declaraţii recente ale lui Jerom Cahuzac, consilier bugetar al lui Hollande.

Hollande l-a învins pe Nicolas Sarkozy în cursa pentru preşedinţia Franţei obţinând 51,6% din voturi. Începutul mandatului său se suprapune cu rapoarte de şomaj record în Spania şi haos politic în Grecia.

Societe Generale este prezentă şi în România, prin BRD - Groupe Societe Generale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO