Bănci și Asigurări

Băncile greceşti se pregătesc de haircut-uri generoase la credite

Băncile greceşti se pregătesc de haircut-uri generoase...

Autor: CătăIina Apostoiu

12.09.2016, 00:00 527

Băncile din Grecia se pregătesc pentru haircut-uri în valoare de 10-12 mld. euro în următorii trei ani pentru creditele acordate gospodăriilor şi companiilor ca parte a diverselor acorduri care urmează a fi încheiate pentru atingerea ţintei de reducere a creditelor neperformante cu 40% până la sfârşitul anului 2019, potrivit Kathimerini. 

Ţinta legată de reducerea creditelor rele este stabilită prin Mecanismul Unic de Supraveghere al Băncii Centrale Europene (BCE) şi se traduce într-o scădere a creditelor neperformante cu aproximativ 40 miliarde de euro în decurs de trei ani. Reducerea urmează să fie realizată în patru moduri: rambursarea creditelor va elimina aproximativ 15 miliarde de euro, haircut-urile 10-12 miliarde, vânzarea de credite către fonduri aproximativ 8 miliarde şi alte cinci miliarde vor fi eliminate prin lichidări de proprietăţi.

Haircut-urile şi vânzările către fonduri vor reprezenta principalul instrument de curăţare a creditelor de consum care au o rată de neperformanţă de 55%. Potrivit unor surse, prima vânzare de credite de consum va avea loc până în primul trimestru al anului viitor şi priveşte un portofoliu de 1,5 miliarde de euro. Vor exista de asemenea reduceri generoase pentru creditele acordate companiilor, menite nu numai să îmbunătăţească portofoliul de credite corporate, dar şi să ajute companiile.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO