Bănci și Asigurări

Bancile incaseaza lunar rate de 44 mil. euro la creditele ipotecare

22.09.2009, 00:00 38

Bancile incaseaza in fiecare luna circa 44 mil. euro doar dinratele rambursate de clienti la creditele ipotecare aflate inderulare, bani care vin indiferent de vanzarile noi deimprumuturi.

In prezent sunt in derulare 176.000 de credite ipotecare,potrivit datelor Biroului de Credit, care primeste insa raportaride la banci dupa metodologia BNR, potrivit careia in aceastacategorie sunt incluse doar imprumuturile cu scop declarat deachizitionare de terenuri sau imobile. Statistica nu include astfelsi creditele de nevoi personale garantate cu ipoteca, care sunt, deasemenea, in volume importante. Luand in considerare o valoaremedie a unui credit imobiliar de 30.000 de euro si o perioada derambursare de 30 de ani, rata lunara platita de clienti fluctueazain jurul nivelului de 250 de euro. In aceste conditii, reiese cabancile incaseaza lunar rate de 44 mil. euro, ceea ce inseamna caintr-un an se acumuleaza 528 mil. euro.

Bancile isi permit astfel sa fie mult mai restrictive laacordarea de credite noi, chiar daca in lipsa vanzarilorcomisioanele incasate (pentru analizarea dosarelor si tragereaimprumuturilor) scad drastic. Soldul creditului ipotecar era iniunie de 22,3 mld. lei, usor sub nivelul din ianuarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO